Krisövning utan el och vatten i Stehagskolans kök

Varken vattnet i kökets kranar eller elen fick användas när kommunen genomförde en realistisk krisövning på Stehagskolan. För de 350 eleverna – från förskoleklass upp till årskurs sex – innebar det bland annat att maten denna dag lagades och serverades utomhus och att dricksvattnet kom från stora vattentankar.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Köksmästare Jesper Wendt, måltidschef Marina Rahm och kvalitetscontroler Marita Johansson – och 150 portioner chiligryta.

Krisövningen på Stehagskolan är en del av den nationella Beredskapsveckan som varje år arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det är nyttigt att öva under realistiska former för att vi ska vara väl förberedda om en verklig krissituation uppstår. Genom att öva vet vi vad som fungerar och vad vi behöver utveckla ytterligare, säger kommunens beredskapssamordnare Ann Lagerwall och Oskar Skandevall.

Barnen hämtar sin mat i solskenet.

Vatten i stora tankar

Skolrestaurangens personal kände till på förhand att övningen skulle genomföras. De hade förberett sig för att kunna servera frukost, lunch och mellanmål till skolans elever.

VA SYD:s Mikael Areskoug vid en av vattentankarna.

Övningen genomfördes i samarbete med VA SYD som tidigt på morgonen levererade två stora vattentankar som vardera rymde 1 000 liter. Därifrån hämtades vatten till matlagningen och måltidsdryck i dunkar och kannor.

För att få belysning i matsalen användes kommunens mobila reservaggregat som drivs med diesel.

En annorlunda dag på jobbet

Maten lagades utomhus på två stora gasoldrivna stekhällar, som kallas muurikka. Även de har köpts in av kommunen för att kunna användas i krissituationer, men kan även användas för att laga mat utomhus vid festliga tillfällen.

– Det är onekligen en annorlunda dag på jobbet idag. Vi har valt att laga en vegetarisk chili sin carne för att det är en rätt som lämpar sig väl att tillaga på muurikkan och som inte kräver speciellt mycket vatten, berättar Stehagskolans köksmästare Jesper Wendt.

Lunch i solskenet

Lunchen serverades utomhus på skolgården och barnen åt den sittande på gräsmattan i solskenet.

– Allt har gått jättebra. Utrustningen har fungerat som den ska och alla barn har fått mat och är mätta. Vi har fått värdefull övning som kommer att vara till hjälp inför framtida utmaningar. Samtidigt har vi praktiskt fått testa den krisvattenplan som kommunen tagit fram i samarbete med VA SYD och som inom kort ska antas politiskt av kommunstyrelsen, säger Ann Lagerwall.

Eleverna Aron och Stella intervjuas av Radio Malmöhus reporter Alva Nyblom.

Direktsändning i radion

Köksmästare Jesper Wendt.

Krisövningen begränsades till att gälla skolans kök. Vattnet i skolans övriga kranar och i toaletterna kunde fortfarande användas. Elen fungerade också som vanligt i skolans övriga lokaler.

Barnen, skolpersonalen och alla vårdnadshavare hade fått information om övningen i förväg.

Krisövningen har fått mycket uppmärksamhet. Bland annat valde Radio P4 Malmöhus att vara på plats från morgonen och gjorde flera inslag i direktsändning. Lyssna på inslaget via länken nedan.

Sveriges Radio P4 Malmöhus: Ingen el eller vatten – total krisövning i skolköket

Stehagskolans kök ska klara sig utan el och vatten en hel dag

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window