Stehagskolans kök ska klara sig utan el och vatten en hel dag

Hur fungerar det i skolan om vi inte har el och vatten i skolans kök? Hur ska personalen då kunna servera frukost, lunch och mellanmål till elever och skolpersonal? På tisdag den 26 september görs en större krisövning på Stehagskolan i Eslövs kommun. Varken vattnet i kökets kranar eller elen får användas under hela dagen.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Samtidigt ska de 320 eleverna och personalen serveras mat och dryck som vanligt.

– Det blir en utmaning. Vi har ett försprång eftersom vi vet förutsättningarna från början. Genom att öva under realistiska förhållanden så blir vi förhoppningsvis väl rustade om det blir skarpt läge en dag och vi faktiskt måste klara oss utan el och vatten i en krissituation, säger Jesper Wendt, köksmästare i Stehagskolans kök.

Förutom mat till 350 personer på Stehagskolan tillagar han, och de tre kollegorna i köket, varje dag ytterligare 250 portioner som körs ut till andra skolor och förskolor i området.

– Menyn måste så klart anpassas till de nya förutsättningarna, men mat kommer alla att få, säger Jesper Wendt.

Samarbete med VA SYD

Krisövningen genomförs i samarbete med VA SYD. Samtidigt testar kommunen sin plan för nödvatten.

Då vattnet i kökets kranar inte får användas under övningen kommer VA SYD att köra ut vatten till skolan i stora tankar. Därifrån hämtar kökspersonalen vatten till matlagning och måltidsdryck i mindre kärl och dunkar.

Som ett test kommer även kommunens egna flyttbara reservaggregat för el att användas i skolrestaurangen den dagen. Elen kommer bland annat att användas för att kunna ha belysning i matsalen.

– Det blir väldigt realistiskt för det är precis så vi skulle göra om vattnet och elen faktisk försvann. Vi skulle få vattentankar till skolan och elen via kommunens reservaggregat, säger måltidschef Marina Rahm.

Krismenyerna testas

Menyn i skolrestaurangen påverkas av de speciella omständigheterna på tisdag.

– Det blir ett tillfälle för oss att testa de krismenyer vi tagit fram i förebyggande syfte. Om elen försvinner måste personalen exempelvis tänka på att i första hand använda de livsmedel som snabbast blir förstörda om de inte kan hållas kylda, säger Marina Rahm.

Maten kommer denna dag att tillagas utomhus på skolgården på ett gasoldrivet stekbord som kallas muurikka.

– Vi kommer att servera en chili sin carne på skolan. För att förenkla för personalen och minimera disken blir det en del engångsmaterial, dock inte av plast, säger Marina Rahm.

Krisövningen begränsas till att gälla skolköket. Vattnet i skolans övriga kranar och i toaletterna kan fortfarande användas.

Spännande och lärorikt

Övningen är en del av den nationella beredskapsveckan som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arrangerar varje år.

– För våra elever tror jag att det blir en både spännande och lärorik dag. Det ska bli intressant att prova på allvar hur vi klarar en dag utan el och vatten i köket. Det blir speciellt för barnen att maten lagas på skolgården, men annars blir det inte så annorlunda för dem. Samtidigt passar vi på att prata om hur sårbart vårt samhälle är och hur beroende vi är av vatten och el. Så det finns en hel del att lära av den här övningen, säger Stehagskolans rektor Charlotte Wedelsbäck.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window