Konstnären förbereder för sitt verk på Stora torg

Snart börjar konstnären Liva Isakson Lundins skulptur Omväg sättas samman på Stora torg i Eslöv. Konstnären leder själv arbetet med förberedelserna. Så snart det är klart anländer stålskulpturen i delar till Eslövs centrum.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Just nu leder Liva Isakson Lundin arbetet med att fräsa ut skulpturens former i markteglet.

– Det är spännande att få vara här och följa hur Omväg äntligen blir verklighet. För mig som konstnär är det lyxigt att få skapa något som kommer att finnas kvar en lång tid framöver, säger Liva Isakson Lundin.

Omväg är en tolv meter långt och över fem meter hög skulptur i stål som doneras av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn.

Arbetar med stenkonstnär och stenhuggare

Just nu jobbar Liva Isakson Lundin tillsammans med stenkonstnär Marc Rizell och stenhuggare Rob Krieger med att frästa ut formerna i markteglet där skulpturen ska passas in och förankras.

– Det är inte meningen att man ska klättra upp i konstverket. Däremot hoppas jag att många ska vilja sätta sig på de delar som ligger längs marken. Det blir nästan som rum i rummet med grenarna som sträcker sig upp och ut över torget, berättar Liva Isakson Lundin.

Stenkonstnär Marc Rizell och stenhuggare Rob Krieger fräser ut skulpturens former.

En liten show på torget

Skulpturen är ett hantverk som formas för hand av Widholm Thimander Industri i Stockholm och transporteras med kranbil till Eslöv.

– Den dag skulpturen anländer hit tror jag kommer att kännas otroligt nervös. Det är ju så synligt och blir nästan som en liten show här på torget i Eslöv. Redan nu när vi håller på med förberedelserna är det många som kommer fram och pratar och stället frågor. Det är verkligen jättekul.

Liva Isakson Lundin vann 2019 tävlingen om konstnärlig gestaltning för Stora torg i Eslöv. Planen är att konstverket ska komma på plats i början av sommaren.

Se filmen med konstnären

Se filmen där Liva Isakson Lundin själv berättar om tankarna kring sitt konstverk

Möt konstnären bakom torgets nya skulptur 

Klart med vinnande konst för Stora torg i Eslöv 

Läs mer om ombyggnaden av Stora torg och Eslövs centrum

Inom några veckor kan det stora konstverket som donerats av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn börja monteras i Stora torgs sydvästra hörn.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window