Hunden Hasse ger elever stöd i skolan

Hunden Hasse är bara sju månader. Men han är redan en stjärna i skollokalen på Lapplandsvägen där CU, Centrala undervisningsgruppen, håller till. Varje morgon när han kommer väntar elever i trappan för att få träffa honom. Hans viftande svans och snälla bruna ögon är den bästa hälsningen som flera av eleverna kan tänka sig.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Han är jättelugn. Han har aldrig ens nafsat efter någon och han är alltid glad.

Det syns tydligt på Kevin att han älskar lilla Hasse och han kan nästan inte få nog av att klappa honom.

Flera har svår skolbakgrund

På CU går elever som av olika anledningar inte kunnat gå kvar på sina hemskolor. Det kan vara på grund av återkommande utmanande beteende eller problematisk frånvaro.

Kevin och Charlie går båda i sjuan och har gått på CU i ungefär två år. På sin hemskola upplevde de bråk och mobbning, vilket gjorde deras skolsituation ohållbar.

– Jag trivs bra här. Jag får betyg och det går mycket bättre, säger Kevin.

Kevin Dahlin är väldigt förtjust i Hasse.
Kevin är väldigt förtjust i Hasse.

Många får det bättre

På Lapplandsvägen får de undervisning i små grupper med mycket stöd.

Vissa går i det som kallas för den korta gruppen och stannar på skolan i åtta veckor, medan andra går i den långa gruppen och stannar så länge som det behövs.

– Vårterminen 2021 hade vi en elev som fick betyg i ett ämne. I år hade vi fjorton elever som fick betyg i minst ett ämne och en som gick vidare till sitt förstahandsval på gymnasiet, säger Cecilia Nilsson, biträdande enhetschef.

Hasse har en lugnande inverkan

Cecilia Nilsson och Maria Bernhard, lärare och matte till Hasse, berättar att hunden fungerar som en väldigt bra affektreglerare, alltså att han har en lugnande effekt på eleverna.

– Vi har ju haft elever som varit väldigt upprörda och mått dåligt som fått gå en promenad eller bara vara med Hasse en stund och som då lugnat sig, berättar Cecilia Nilsson.

Väntar på sin utbildning

Hasse är inte en officiell skolhund ännu. När han blir ett år kan han och Maria Bernhard påbörja sin utbildning, om han har de rätta egenskaperna. Bland annat handlar det om att han ska vara lugn och trivas med att vara bland barn.

– Han tycker mycket om att vara med i skolan. Men eftersom han fortfarande är ung så behöver han vila. Det är viktigt att han inte blir stressad, säger Maria Bernhard som berättar att han har vilostunder då eleverna inte kan träffa honom.

Betyder mycket för eleverna

Än så länge har de inte haft någon med hundallergi på skolan. Om det skulle hända är tanken att låta Hasse bara vara på ett våningsplan så att han kan fortsätta vara med i skolan.

Hasse är en shetland sheepdog, en vallhund med rötterna på Shetlandsöarna. Svenska Kennelklubben beskriver rasen som tillgiven, alert och nyfiken, vilket märks på Hasse som glatt hälsar på alla.

– Vi ser hur otroligt mycket han betyder för eleverna. Vi har personer som haft väldigt svårt att gå till skolan och som nu kommer varje dag för att få träffa Hasse, säger Cecilia Nilsson.

Hunden Hasse är omtyckt av både elever och personal i Centrala undervisningsgruppen.
Hunden Hasse är omtyckt av både elever och personal i Centrala undervisningsgruppen.

Nygammal verksamhet

Centrala undervisningsgruppen har funnits på Lapplandsvägen sedan 2017, för två år sen övergick CU till barn- och elevstödsenheten. Cecilia Nilsson började som chef i januari i år och hon har jobbat hårt för att lyfta både skolan och eleverna.

– Jag är oerhört stolt över vår verksamhet. Alla jobbar stenhårt för att ge de här eleverna de bästa förutsättningarna. Att flytta en elev från sin hemskola hit är ett stort ingrepp i ett barns liv och det ska vi inte göra lättvindigt.

Får stanna så länge det behövs

I nuläget går totalt 25 elever hos CU och de är 12 anställda. När en elev kommer till gruppen är målsättningen att hen ska komma tillbaka till sin hemskola, vilket det flesta av eleverna vill. Alla elever har en individuell anpassning utifrån sina behov. Detta leder till att vissa återgår till hemskolan snabbare än andra.

Läs mer om Centrala undervisningsgruppen

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window