Eslövs Stora torg nominerat till Svenska ljuspriset

Eslövs Stora torg har nominerats till Svenska ljuspriset 2023. Tillsammans med fyra andra projekt tävlar torget i kategorin exteriör. I juni presenteras vilka som går vidare i tävlingen och i september delas priset ut.

– Jag tycker att det är så roligt och spännande att vårt torg fortsätter att få uppmärksamhet, säger Malin Gunnarsson, projektledare för ombyggnaden av Stora torg.

Det är företaget Light Bureau som stått för utformningen av ljuset på Stora torg och Frida Nordmark är ansvarig ljusdesigner.

Hela Eslöv har stått för inspirationen

Hon beskriver målsättningen med ljussättningen på torget som något som ska spegla hela Eslöv:

”Konceptet bygger på inspiration av lokala rapsfält, meandrande vattendrag och Eslövs tegelarv. Detta tydliggörs genom en karakteristisk färgsättning, val av material och utrustning i hela projektet, samt form, färg och design av mönster och en rad belysningsprinciper som skapar olika karaktärer på torgets mindre platser.”

En del av ljussättningen är den unika Eslövslyktan som lyser upp delar av torget och är designad och framtagen för Stora torg.

Belysningen på Stora torg under nattetid. Foto: Werner Nystrand.

Delas ut av branschen

Det svenska ljuspriset delas ut av Ljuskultur, Svenska belysningssällskapet, Sydljus och Västljus med Belysningsbranschen som huvudsponsor. I början av mars var tävlingens jury på plats på Stora torg för att se hur belysningen ser ut på plats.

Efter det har torget alltså valts ut till en av de nominerade.

Ljusdesign utvecklas hela tiden

Malin Gunnarsson berättar om hur spännande det är att arbeta tillsammans med ljusdesigners och hur tankarna kring belysning ändrats de senaste åren:

– Man har mer och mer gått ifrån tanken om att bada staden i ljus. Man pratar mycket mer om ljusföroreningar och hur det påverkar både djur och människor negativt. Samtidigt måste man tänka på att staden ska upplevas som trygg. Det är en intressant avvägning.

Stora torg har prisats förut

2022 fick Stora torg utmärkelsen Landmärket som är Sveriges finaste pris i landskapsarkitektur. Torget har även belönats med Skånes arkitekturpris.

Vi vann! Stora torg får Sveriges finaste pris

Nytt fint pris till Stora torg – belönas med Skånes arkitekturpris

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window