Nytt fint pris till Stora torg – belönas med Skånes arkitekturpris

Stora torg i Eslöv belönas med även Skånes arkitekturpris. Priset delas ut av Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Stora torg i Eslöv får nu ännu ett pris. Foto: Werner Nystrand

– Det känns helt fantastiskt! I mars fick vårt fina torg utmärkelsen Landmärket som anses vara Sveriges finaste pris i landskapsarkitektur – och nu får vi även Skånes finaste pris, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Premierar god miljö i Skåne

Skånes arkitekturpris delas ut årligen och premierar en god miljö i Skåne.

Priset tilldelas den eller de som gestaltat den vinnande bebyggelsemiljön och delas tillsammans med ansvarig byggherre. Projekt som förstärker de mindre orternas attraktivitet prioriteras.

Hela Eslövs pris!

På fredagen tillkännagav Region Skåne att årets pris går till Sydväst arkitektur och landskap i Malmö, som gestaltat Stora torg i Eslövs, tillsammans med Eslövs kommun.

– Det här är hela Eslövs pris! Vi delar det med alla Eslövsbor, butiksinnehavare, restaurang- och caféägare och alla andra som besöker, bor och verkar i vårt centrum. Ett vackert torg är ingenting utan de människor och verksamheter som gör det levande, säger kommundirektör Eva Hallberg.

Juryns motivering till att Stora torg i Eslöv får Skånes arkitekturpris 2022:

Vinnare 2022 är Stora torg i Eslöv av Sydväst arkitektur och landskap och Eslövs kommun. I omgestaltningen av torget ger arkitekturen dignitet, värde och identitet till Eslöv. Här skapas en balans mellan att bevara den stora platsens kvaliteter samtidigt som den lyckas tillföra en intim skala med hög detaljeringsgrad. Torget och omgivande gator har gjorts tillgängliga i en helhet som skapar sammanhängande rum för stadens invånare och formgivningen blandar ett klassiskt formspråk med lekfulla inslag och riklig grönska.

Skånes arkitekturpris delas ut den 9 juni på SeaU i Helsingborg under arrangemanget H22.

Intervju med Sydväst arkitektur och landskap

Skånes arkitekturpris 2022

Vi vann! Stora torg får Sveriges finaste pris

Stora torg i Eslöv. Foto: Werner Nystrand

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window