Eslöv nia i årets ekomatsrankning

Med 54 procent är Eslöv fjärde bästa kommun i Skåne och nia i hela landet när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Det framgår av Ekomatcentrums årliga sammanställning. Genomsnittet för offentlig sektor i landet är 38 procent.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Vi är stolta över att placera oss så högt i ekomatsligan och återigen vara med bland tio i topp. Detta är resultatet av ett mycket målmedvetet hållbarhetsarbete där ekologiska och svenskproducerade livsmedel är viktiga delar. Andra faktorer är att minska till exempel matsvinn, klimatavtryck och koldioxidutsläpp, säger Marita Johansson, kvalitetscontroller och måltidsutvecklare på Eslövs kommun.

I Ekomatsligan rankas Sveriges kommuner och regionerna utifrån andelen ekologisk inköp av livsmedel.

Digital prisutdelning

Tre medarbetare från Eslövs kommun deltog på tisdagen i den digitala prisutdelningen – Daniel Svensson som är förste kock på Marieskolan, Isabelle Brandin, förste kock på Norrevång, och Emil Persson, kökschef på Ekenäs och Norrevång.

– De tre valdes ut av måltidsavdelningens ledningsgrupp för att de har mycket eko- och hållbarhetstänk och vi vill lyfta fram olika medarbetare. Det behöver inte alltid vara den som är bäst som ska uppmärksammas, det kan var någon som har gjort förändringar och börjat arbeta mer hållbart, säger Marita Johansson.

Lund vinner med 75 procent ekologiskt

Vinnare av årets Ekomatsliga i Sverige är återigen Lund med 75 procent ekologiska inköp. Lund får även årets Svekomatspris med högst andel inköp av livsmedel som både är ekologiska och svenskproducerade.

Eslövs kommun ökade under 2020 andelen ekologiska inköp med ett par procentenheter jämfört med året innan.

Andelen svenskproducerat är nästan 70 procent vilket är en aning lägre än tidigare, främst för att det varit viss brist på inhemska livsmedel under coronapandemin.

Ekomatcentrums rapport: Ekologiskt i offentlig sektor 2020

Läs mer om Ekomatsligan på Ekomatcentrums webbsida

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window