De hjälper Eslövsbor att klara ekonomin

Det är tuffa tider ekonomiskt och många kämpar för att ha råd med sina räkningar. För vissa är det extra svårt och de riskerar att hamna i stora skulder. Men det finns hjälp att få hos kommunens budget- och skuldrådgivare.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– De senaste två veckorna har vi sett att fler hör av sig. Det avspeglar det som händer i samhället, även om det är en viss fördröjning, säger Desire Turesson som tillsammans med Rafal Gasecki jobbar som budget- och skuldrådgivare i kommunen.

Desire Turesson och Rafal Gasecki är budget- och skuldrådgivare i kommunen.
Desire Turesson och Rafal Gasecki är budget- och skuldrådgivare i kommunen.

2021 var antalet Eslövsbor med skulder hos Kronofogden 1 277. De var tillsammans skyldiga över 275 miljoner kronor. Till det kommer de som har skulder till inkassobolag som inte syns i statistiken. Siffrorna för 2022 är inte klara ännu, men gissningsvis så har antalet skuldsatta inte sjunkit.

Många känner skam

För många är bristen på pengar något som är kopplat till en stor skam och både Desire Turesson och Rafal Gasecki berättar att många som kommer till dem ofta inte har någon att prata med om de här sakerna.

– Att bli lyssnad på underlättar för många. Vi kan tyvärr inte hjälpa alla, men väldigt många faktiskt, säger Rafal Gasecki.

Kan hjälpa till med budget

Budget- och skuldrådgivarna kan bland annat hjälpa till att göra en budget för att se vart pengarna går och hur deras klienter eventuellt kan tänka annorlunda. De hjälper även till att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

– För att få skuldsanering måste man bland annat vara överskuldsatt vilket innebär att man inte kan betala sina skulder på många år, berättar de.

Tufft med skuldsanering

Den som blir beviljad en skuldsanering tvingas leva på existensminimum i fem år, de pengar som kommer in, som överstiger existensminimum, går till att betala skulderna.

– Det är fler nu som blir beviljade skuldsanering, men det är en tuff tillvaro under de fem åren, säger Desire Turesson.

Kommer inte med pekpinnar

Budget- och skuldrådgivarna är noga med att påpeka att de inte dömer sina klienter och kommer inte med pekpinnar. Syftet är att ge hjälp till självhjälp.

– Det är väldigt sällan vi ser den typen av problem som visas i TV-programmet Lyxfällan.

De med små marginaler mer utsatta

Enligt Desire Turesson är många av dem som hon hjälper personer som lever med små marginaler som drabbats av en oförutsedd händelser, exempelvis sjukdom eller arbetslöshet.

Rafal Gasecki berättar att han även ser fler och fler unga som hamnat i skuld kopplat till konsumtion.

– Det kan vara ett tungt jobb men också väldigt tacksamt. Vi brukar kunna göra nytta för de som kommer till oss och det känns fantastiskt, säger de.

Bra saker att tänka på inför jul

Inför julen tipsar de om att tänka efter en extra gång innan man låter slantarna rulla:

  • Ta reda på vad du har råd med och rätta dig efter det
  • Handla inte på kredit
  • Låt julen handla om att umgås och kanske lägga mindre fokus på julklappar
  • Försöka bygga upp en buffert om det finns pengar kvar när allt är betalt
  • Prioritera alltid hyra, el och mat

Läs mer och kommunen budget- och skuldrådgivning.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window