Byggnadsvårdspriset går till Klockaregården i Stehags kyrkby

Årets byggnadsvårdspris går till Klockaregården i Stehags kyrkby, en nästan tvåhundra år gammal trelängad korsvirkesgård som har använts av många generationer. Det är sjunde året i rad som Eslövs kommun uppmärksammar insatser inom byggnadsvården genom att dela ut byggnadsvårdspriset.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Klockaregårdens nuvarande ägare Mikael och Annika Enander tillsammans med den tidigare ägaren Hans Månsson.

I år går priset till Hans Månsson, som tillsammans med sin nu bortgångna fru Karin Månsson, gjort avgörande insatser för Klockaregården. Samtidigt uppmuntras husets nya ägarpar Annika och Mikael Enander, att fortsätta vårda huset som är en värdefull kulturmiljö i kommunen.

– Vi köpte huset med mycket kärlek och lite förstånd, berättar Hans Månsson. Det gamla korsvirkeshuset var utdömt för boende vi köpte det 1969. Då var det mögel i huset och det regnade in. När vi skulle gräva ur grunden rasade väggarna och hela boningshuset fick efterhand plockas ner och byggas upp på nytt. Men kärleken till huset var stor.

Huset har en egen vilja

– Vi gav huset ett mänskligt drag och bestämde oss för att huset hade en egen vilja. När huset och vi var oense så underkastade vi oss huset.

1972 var familjen redo att flytta in och genom åren har de renoverat och bevarat husets historia. Med respekt för hantverkstraditioner har stråtaket lagts om av yrkesskickliga danskar och holländare som samtidigt fått husrum på gården.

– Karin älskade blommor och överdåd och har anlagt hela trädgården. Förutom att vi blev självförsörjande på grönsaker såg hon till att trädgården blomstrade och fyllde den med över hundra olika sorters rosor.

Delar utmärkelsen

I början av året gick hustrun Karin bort och i somras sålde Hans Månsson huset till Mikael och Annika Enander, som nu alltså delar utmärkelsen med honom.

Mikael Vallberg, planchef i Eslövs kommun, förklarar att det finns flera skäl till att Klockargården tilldelas priset.

– Hur gamla byggnader tas omhand är viktigt för vår bedömning. Att Klockaregården har vårdats med kärlek och kunskap om historien är tydligt. Huset och trädgården bildar en fantastisk enhet och är en viktig del av Stehags kyrkbys historia.

Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande, delade ut priset som består av en plakett att sätta på huset och diplom till både den tidigare och de nuvarande ägarna.

Vackra Klockaregården i Stehags kyrkby har 200-åriga anor.

Ett hus med själ och historia

Annika och Mikael Enander berättar att de letat länge innan de hittade Klockaregården. Annika, som är uppväxt på en prästgård och är biolog i grunden, föll framförallt för trädgården.

– Vi tycker om att det är ett hus med både själ och historia. Och så får vi möjlighet att lära oss massor, säger Mikael Enander.

Hans Månsson delar gärna med sig av lite praktiska tips och råd till det nya ägarparet.

– Asken är från 1896. Den och brunnen hör ihop. Om våren vill trädet ha friskt vatten. Och hittar ni någon sömnig övervintrad humla är det bara att mata den med lite flytande honung på en pinne.

– Jag är glad att jag kunde sälja huset till några som är lika intresserade som vi var. Nu får ni ta över och ta hand om det enligt era behov och förutsättningar, säger Hans Månsson.

Klockaregården har renoverats med mycket kärlek och trädgården har fått mycket omsorg.

Läs mer om Eslövs kommuns byggnadsvårdspris

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window