Barnen har varit med och format framtidens lekplatser

När Eslövs kommun planerat för nya lekplatser har barn på skolor och förskolor varit med och sagt sitt. Barnens stora drömmar har sedan trattats ner till konkreta förslag på fem lekplatser som ska byggas de kommande åren.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Många av barnen ville ha jättemånga redskap och där har vi kanske fått hålla igen lite och fokusera mer på vilka aktiviteter de gillar att göra på lekplatserna, säger Karin Jonsson, projektledare på Eslövs kommun.

Under september förra året var hon ute i skolor och förskolor i närheten i av de lekplatser som ska byggas och pratade med barn.

Flera nya lekplatser de kommande åren

De kommande åren planeras för nya lekplatser i Gårdstånga, Harlösa, Kungshult, Solkullen i Eslöv och Ölycke i Löberöd.

– Vi har valt att ta ett nytt grepp och planera och projektera flera lekplatser samtidigt istället för att göra en om året. På det här sättet hoppas vi bli lite mer effektiva, säger Karin Jonsson.

Barn röstar på favoritlekplatser med hjälp av kastanjer.
Barn röstar på favoritlekplatser med hjälp av kastanjer.

Barnen har ritat och röstat

Hon berättar att hon var väldigt imponerad av barnen och deras förslag. Innan hennes besök hade hon bett barnen att göra teckningar där de visar vad de gillar att göra på lekplatser.

Barnen fick även se bilder på lekplatser som finns runt om i Sverige som har olika inriktning och teman. Dessa fick barnen därefter rösta på med hjälp av kastanjer som placerades på favoritlekplatsen.

– Det var härligt att se hur de resonerade. Vissa föll för grupptrycket och röstade som kompisarna, men många hade väldigt kloka idéer och förslag också, säger Karin Jonsson.

Barnens tankar ha legat till grund för planerna

Efter dialogen med barnen har projektören WSP fått tillgång till barnens tankar och önskemål. Med vissa justeringar och lite verklighetsförankring har de nu presenterat sina förslag och tillhörande tema:

Lekplatsen i Gårdstånga med tema vatten.
Lekplatsen i Gårdstånga med tema vatten.

Gårdstånga – vatten:

Här blir en fyr, en stenränna där det eventuellt kan rinna lite vatten, en skattkista och en kompisgunga.

– Just kompisgungor var väldigt populära hos barnen. Det är vi jätteglada för eftersom de också är tillgängliga, med rätt underlag, säger Karin Jonsson.

Lekplats på Ölycke med tema cirkel och rörelse.
Lekplats på Ölycke med tema cirkel och rörelse.

Ölycke – cirkel och rörelse:

Den asfaltplan som finns i dag uppdateras med mönster som inbjuder till nya sorters lekar. Det blir även bland annat studsmatta och klätternät.

Lekplats i Harlösa med tema trädkoja.
Lekplats i Harlösa med tema trädkoja.

Harlösa – trädkoja:

På platsen finns redan nu uppvuxna träd vilket bevaras och utvecklas. Det blir små trädkojor, hinderbana och staketet ska tas bort.

– Barnen i Harlösa pratade mycket om skog så det har vi valt att ta fasta på, säger Karin Jonsson.

Lekplats i Kungshult med tema stock och sten.
Lekplats i Kungshult med tema stock och sten.

Kungshult – stock och sten:

Den befintliga lekplatsen med bland annat linbana ska byggas ut och det läggs till bland annat klätternät.

– Många barn berättade att de gillar att klättra. Det är en av deras absoluta favoritaktiviteter, säger Karin Jonsson.

Lekplats på Solkullen med tema berg och dal.
Lekplats på Solkullen med tema berg och dal.

Solkullen – berg och dal:

Här blir det bland annat klättervägg och rutschkana. Det finns en brant sluttning i ena hörnet av lekplatsen som bidragit till dess tema. Till den här lekplatsen finns även en naturlig pulkabacke.

Blir även ny lekplats i Flyinge

Till detta kommer även en så kallad områdeslekplats i Flyinge med cirkustema som ska börja byggas i år. Lekplatsen på Ölycke, även den en områdeslekplats, ska enligt plan byggas under 2024.

Målet är att bygga två lekplatser om året

Karin Jonsson berättar att målsättningen är att bygga två lekplatser per år de kommande åren och planen är att lekplatserna i Harlösa och Gårdstånga byggs 2025 och att Solkullen och Kungshult byggs 2026.

– Vi har sökt budgetanslag på sex miljoner kronor för två lekplatser. Det innebär att varje lekplats kostar runt två miljoner kronor plus att det tillkommer en del för markarbeten och eventuella planteringar.

Läs mer om lekplatsen i Flyinge.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window