Årets skolrestaurang och Årets skolkock kan finnas i Eslöv

Årets skolrestaurang, Årets klimatkök och Årets skolkock – Carl Engströmgymnasiet har hela tre nomineringar i tävlingen White Guide Junior. Det betyder att tre av totalt 30 nominerade till Årets skolrestaurang finns i Eslövs kommun. Även Flyingeskolan och Stehagskolan finns med bland de utvalda.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Karolina Röstling, Mattias Buttler och Yadi Andersson i gymnasierestaurangen Calles bistro.

Carl Engström-skolans restaurang är van att få uppmärksamhet för sin matlagning och sitt nära samarbete med eleverna. Förra året var Calles Bistro nominerad till både Årets skolrestaurang och Årets klimatkök. I år är förstekock Mattias Buttler dessutom nominerad i den individuella kategorin Årets skolkock.

– Vi är extremt glada och det är en härlig känsla i köket. Vi går som på moln. Det verkar som om allt vårt hårda arbetet ger utdelning nu, säger Mattias Buttler.

– Alla på skolan är jätteglada för vår skull. Ju fler tävlingar vi är med i och ju längre vi går desto fler får upp ögonen för oss. När man blir nominerad till fina utmärkelser känns det inspirerande att fortsätta att utvecklas ännu mer. Vi strävar hela tiden sträva mot nya mål och möjligheter. Vi har svårt att vara nöjda, vi krigar på!

Tävlar med en egen maträtt

Nomineringen betyder inte att det är dags att luta sig tillbaka. Alla trettio nominerad skolkök ska skicka in recept och bilder på en maträtt till juryn.

– Det ska helst vara en egenskapad rätt, som är poppis bland eleverna. Vi vet redan vilken rätt vi ska välja. Det låter kanske konstigt med pulled kålmacka, men det är en vegansk rätt inspirerad av pulled pork, och eleverna älskar den, intygar Mattias Buttler.

Kajsa Jönsson och Pia Jensen tar hand om köket på Flyingeskolan.

Eleverna får rösta varje dag

Tre av de trettio nominerade köken till Årets skolrestaurang finns i Eslövs kommun. Pia Jensen och Kajsa Jönsson jobbar på Flyingeskolan som är nominerad till White Guide Junior för första gången.

– Det är så kul. Vi blev så glada så lyckotårarna kom när vi fick veta. Jag sprang ut på skolgården och sjöng! Igår var vi ute på skolgården med alla klasserna och berättade för dem. Barnen vrålade och skrek och jublade, berättar Pia Jensen.

Kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten är de två viktigaste parametrarna för att vinna Årets skolrestaurang.

Pia, vad är hemligheten bakom skolrestaurangen på Flyingeskolan?

– Våra matgäster är fantastiskt ärliga. Och vi har matråd där vi lyssnar på eleverna och försöker göra dem så glada som möjligt. Men det beror också på våra chefer som litar på oss och ger oss fria händer.

Varje dag får eleverna tala om ifall de gillade dagens lunch genom att välja ett grönt eller rött kort i restaurangen. Nyligen har man infört ett orange kort då matrådet ville ha ett alternativ som var mittemellan. Nu får man knappt några röda kort längre.

Mia Persson, Maria Pagård och Gisela Andersson jobbar i köket på Stehagskolan. Ola Kristiansson saknas på bilden.

Lite matsvinn ger stjärnor

Mia Persson, förstekock på Stehagskolan, berättar om nomineringen:

– Vi är jätteglada och stolta! Det är andra gången vi är med och så roligt att vi är tre skolor från Eslövs kommun.

Mia, vad är hemligheten bakom skolrestaurangen på Stehagskolan?

– Vi har nöjda barn och pedagoger. Vi jobbar med matsvinn, nu är vi nere på åtta gram per portion – det är mindre än en köttbulle. Eleverna får en stjärna varje gång de klarar det och vid femton stjärnor får de välja en maträtt, säger Mia Persson.

Hon betonar att alla medarbetare är viktiga i köket.

– Att ha ett bra team är jätteviktigt. Att få med alla och lyssna på alla, det syns också utåt.

Finalen hålls i november

White Guide Junior bedömer helheten i måltiden. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

Final och prisutdelning äger rum den 3 november.

Årets skolrestaurang

Kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten är de två viktigaste parametrarna för att vinna Årets skolrestaurang. I bedömningen ingår också näring, säkerhet, måltidsmiljö, hållbarhetsarbete och pedagogiskt samarbete.

Carl Engströmgymnasiet, Flyingeskolan och Stehagskolan är tre av trettio nominerade.

Årets klimatkök

Här ska man anstränga sig lite extra för att satsa på klimatsmarta måltider och aktivt arbeta för en omställning till en mer växtbaserad meny. Det ska vara en kunskapsbaserad och ifrågasättande matlagning med en förmåga i köket att skapa intresse och medvetenhet bland både elever och pedagoger i klimatfrågor.

Carl Engström-skolan är en av tio nominerade.

Årets skolkock

För att placera sig högt i denna kategori ska man vara en kompetent matlagare med insyn i såväl näringslära som livsmedelssäkerhet. Man ska utstråla kvalitet i alla led.

Mattias Buttler, förstekock på Carl Engström-skolan, är en av tio nominerade.

Carl Engström-skolan till final i Bästa Matglädjeskola

Eslöv nia i årets ekomatsrankning

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window