Offentlig konst

Välj konstverkets plats

Dino

Till Hasslebo förskola i Stehag var tanken att göra ett neutralt djur, med mjuka runda former, som skulle kunna ta form, som vilket djur som helst, i barnens lek. Stenen är en varmt röd tranåsgranit. Dino placerades på förskolan 2020.

Placering: Hasslebo förskola, Stehag

Verket är skapat av Kerstin Dahl Norén (1955-) som bor och arbetar strax utanför Borås. Hon arbetar med skulptur och rumslig gestaltning, mestadels i offentliga sammanhang och oftast i sten, även om andra material förekommer. Skulpturerna får ofta en organisk, abstrakt, enkel form. Det taktila återkommer och likaså kontraster där råa ytor möter det polerade. Hon är representerad med ett fyrtiotal verk i landsting, kommuner och privata företag.

Publicerad:

PSSST!

Från tidernas begynnelse har människan inspirerats av former i naturen. Trattformen, som man framför allt kan se hos blommor, är en av dessa som använts i allt från trattar i köket, musikinstrument; trumpet, trombon, gamla grammofoner m fl. Syftet med just den formen har varit, dels att samla in vätska eller annat men också att förstärka och få ut ljud.

I mitt verk blir tratten både en samlare och givare. Den samlar regnvatten som sedan rinner ut där bak och sätter man örat till och har fantasi nog kan man höra ett ödmjukt PSSST! Ett litet rop och påminnelse från naturen att den behöver vår omsorg.

Konstverket PSSST!

Placering: Stadsparken, 2023

Åsa Maria Bengtsson (1956-) är född i Östersund men numera bosatt i Malmö. Hon brukar arbeta i många olika material och tekniker, video, ljud, teckning, målning, fotografi, skulptur och har erhållit ett antal stipendier och utmärkelser. På senare år har hon arbetat mycket med offentliga verk. Åsa Maria Bengtsson är utbildad vid Holbæks Kunsthøjskole i Danmark, Rönnowska skolan i Helsingborg och Grafikskolan Forum i Malmö.

Publicerad:

Resenärerna

Resenärerna är en skulpturgrupp som är inspirerad av Gröna torgs historia, här låg det en gång en kreatursmarknad. Resenärerna kan vara de som inte blev sålda, som ingen såg eller ville ha, de som var lite udda. Här står de kvar, som tidsresenärer i varandras sällskap.

Skulpturerna är ursprungligen modellerade i lera och sedan avgjutna i brons. Tanken är att barn ska kunna leka och klättra på figurerna och att de ska åldras och bli ännu vackrare med tiden.

Skulpturen Resenärerna

Placering: Gröna torg

Resenärerna placerades på Gröna torg 2024, tanken var att de skulle placeras på torget när det fått sin nya gestaltning men eftersom planerna på detta har skjutits upp på framtiden fick Resenärerna sin placering redan nu.

Jennifer Forsberg (1970- ) är en konstnär som arbetar med konst i det offentliga rummet. Hon använder flera olika material, men ofta är grundformen gjord av lera. Förutom offentlig konst har Jennifer medverkat i en rad separat och grupputställningar både i Sverige och internationellt. Hon undervisar, föreläser och håller workshops på konstnärliga utbildningar i Sverige, Danmark och Norge. Jennifer bor och arbetar i Eljaröd utanför Brösarp.

Publicerad:

Morgon

Morgon av Nils Möllerberg är placerad i Medborgarhusets foajé. Statyetten är en kopia av Möllerbergs original som finns på Moderna Museet i Stockholm.

Bronsstatyetten kom till Medborgarhuset 1959 som en donation av Eslövs Sparbank.

Konstverket Morgon

Placering: Medborgarhuset

Nils Möllerberg (1892–1954) föddes i Österlöv i dåvarande Kristianstad län. Han var skulptör, tecknare och grafiker. Nils Möllerberg utbildade sig i Paris och tog intryck av bland annat Maillols klassiska realism, vilket framför allt märks i hans nakna flickgestalter. Porträttbyster och barnhuvuden är också återkommande motiv i hans skulpturkonst. Bland hans många offentliga verk kan nämnas fontänskulpturen ”Sigyn” placerad vid kemiska institutionen i Lund.

Publicerad:

Välkommen

Konstnären Nils Novén skänkte sitt verk Välkommen till Eslöv stads 100-årsjubileum år 2011.

Skulpturen Välkommen i solnedgång

Placering: Rondellen Östra vägen/väg 113, Eslöv

Nils Novén är hovfrisör, silversmed och skulptör. Han gör skulpturala former som fångar blicken, och förenar metallens tyngd med formens mjukhet och lekfullhet.

– Jag tänkte mig en välkomsthälsning som man gjorde förr. Där armen svänger över huvudet samtidigt som man bockar sig, berättar Nils Novén.

Publicerad:

Vägskälet

Skulpturen Vägskälet av Edvin Öhrström placerades i Eslöv 1964. Vägskälet köptes in av den dåvarande tingshusbyggnadsskyldige. Den kostade totalt 65 000 kronor och blev på sin tid Eslövs i särklass dyraste skulptur.

Vägskälet av Edvin Öhrström Foto: Ann-Charlott Engström/Eslövs kommun
Vägskälet av Edvin Öhrström Foto: Ann-Charlott Engström/Eslövs kommun

Placering: Tingshuset i Eslöv

”Konstverket symboliserar människans olika avgöranden i livet och är utformad så att figurerna, en man, en kvinna, ett barn och en åldring smälter samman till en enhetlig dynamisk figur. Det har tagit konstnären tre och ett halvt år att fullborda verket…” (SDS 19.11.64).

Edvin Öhrström (1906–1994), föddes i Burlöv. Han var skulptör, tecknare, glaskonstnär och grafiker. Han är en av våra mest kända skulptörer, även internationellt. I Sverige är han mest känd för att ha präglat flera av våra dagars mynt och för att ha utformat glasobelisken på Sergels torg i Stockholm.

1936–1937 var Edvin Öhrström knuten till Orrefors glasbruk. På 1950-talet dominerades Edvin Öhrströms skulpturala produktion av porträtt, kvinnofigurer och djurstudier. Under 1960-talet började han göra fria skulpturer i glas. Edvin Öhrström har också gjort skulpturen ”Rymdskeppet Aniara landar på Sallerupskolans gård”.

Publicerad:

Vattenlek

Vattenlek av Thure Thörn invigdes i Eslöv 1972.

Placering: För tillfället i förvar i väntan på Föreningstorgets omgörelse. Ursprunglig placering var Föreningstorget i Eslöv.

Thure Thörn (1918–2005) föddes i Malmö. Han var skulptör, tecknare och målare. Thure Thörn började sin konstnärsbana som stuckatör i sin fars konstgjuteri i Malmö. 1944 började han utbilda sig till skulptör på Konstfackskolan i Stockholm. Som skulptör debuterade han med ett porträtthuvud vid Skånes Konstförenings utställning i Malmö 1944.

Utmärkande för hans konstnärskap är hans respekt för måleriet och det hantverksmässiga kunnandet. Bland hans monumentalverk kan nämnas ”Passionsblomman” på Fridhemstorget i Malmö. Han har också utfört fasadrelieferna på Malmö Rådhus tillbyggnad.

Publicerad:

Flicka med snäcka - STULEN

Flicka med snäcka är en bronsskulptur av Edvard Trulsson. Den var ett av stadens äldsta konstverk. Skulpturen tillkom 1927, och stod tidigare uppställd i konstnärens trädgård.

Konstnärens dotter var modell för skulpturen. I Stadsparken i Eslöv restes den 1934. ”Flicka med snäcka” var en gåva från Eslövs Försköningsförening i samband med att föreningen löstes upp.

Placering: Innan den blev stulen var den placerad i Stadsparken

Edvard Trulsson (1881–1969) är född i Malmö. Han är skulptör, och har främst utfört skulpturer för offentlig miljö i hemstaden och i näraliggande orter. Hans mest kända verk är bronsstatyn över Frans Suell, placerad vid Norra Vallgatan i Malmö. Frans Suell var grundläggaren av Malmös äldsta hamn. Edvard Trulsson deltog vid Baltiska utställningen 1914. Till hans produktion hör också gravvårdar.

Publicerad: