Vem ansvarar var för att vi håller rätt avstånd?

Reagerar du på att människor inte alltid håller avstånd i affärer, på stan och i kollektivtrafiken? Här försöker vi reda ut vem som har ansvar för att motverka trängsel på olika platser.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

  • På restauranger, caféer och barer har ägarna ett ansvar att se till att gästerna kan hålla avstånd. Som gäst har du ett ansvar att hålla avstånd och till exempel inte flytta på bord eller stolar. Från och med första juli gäller en ny lag som gör att kommunen har möjlighet att stänga eller vitesförelägga de verksamheter som inte följer reglerna.
  • I affärer av olika slag har ägarna ansvar att se till att kunderna kan hålla avstånd. Kommunen kan inte vidta några åtgärder om detta inte följs. Alla som besöker butiker ska ta ansvar och hålla avstånd till andra kunder och personal.
  • På offentliga platser som parker, torg och badplatser är det de som besöker platserna som ska hålla avstånd. Kommunen kan enligt lag inte säga till någon att lämna dessa platser.
  • När det gäller allmänna sammankomster, till exempel demonstrationer, teaterföreställningar och olika typer av evenemang så är max antal deltagare 50 personer. Det är polisen som ansvarar för att upplösa sammankomster på över 50 personer.
  • Kollektivtrafiken, alltså tåg och bussar, ansvarar Skånetrafiken för. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som kan att välja att gå, cykla eller köra bil i stället så att det inte blir så trångt för dem som behöver åka kollektivt.

Eslövs kommun jobbar för att hjälpa till att bromsa smittspridning och skydda de äldre och andra riskgrupper. Därför är det viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Här har vi sammanfattat den viktigaste informationen från myndigheter och kommunen

Ta hand om dig själv och andra. Fortsätt kämpa, håll avstånd och stanna hemma om du har minsta förkylningssymtom.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window