Världsstjärnorna delar på årets idrottspris

Två unga världsstjärnor får i år dela på Eslövs kommuns idrottspris: Ludvig Åberg – golfaren med sanslösa framgångar sitt första år som proffs – och Truls Möregårdh – bordtennisstjärnan som bland annat vunnit EM-guld i år.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Båda pristagarna är upptagna på annat håll när Eslövs kommun delar ut årets utmärkelser inom idrott och kultur på prisgalan i Medborgarhuset den 15 februari.

I stället passade kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M) och Marcus Kulle, förvaltningschef för Kultur och Fritid, på att dela ut priset till Ludvig Åberg när han tillfälligt landat hemma i Eslöv över julen.

– Det är helt otroligt att vi har två så stora idrottsstjärnor här i Eslöv. Båda är fina förebilder både på och utanför tävlingsbanorna, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder och Marcus Kulle, chef för Kultur och Fritid, som delade ut årets idrottspris till Ludvig Åberg. Han delar priset med bordtennisstjärnan Truls Möregårdh.

”Eslöv är alltid hemma för mig”

Ludvig Åberg hyllades för sina framgångar på Eslövs Golfklubb som är klubben som fostrat världsstjärnan. I samband med det fick media och Eslövs kommun möjlighet att träffa honom.

– Eslöv är alltid hemma för mig. Det var på den här banan jag började spela golf. Här känner jag alla och i Eslöv har jag min familj och mina vänner. Det är alltid roligt att komma hem, sa Ludvig Åberg.

Ludvig Åberg passade på att besöka sin hemmabana när han är på tillfälligt besök hemma i Eslöv.

Tog golfvärlden med storm

År 2023 har varit ett oerhört framgångsrikt år på golfbanan för 24-åringen från Eslöv.

Sitt första år som proffs har han tagit golfvärlden med storm. Han var rankad som världens bästa amatör när han blev proffs i somras. Sedan dess har han radat upp topplaceringar. Han tog sin första titel på PGA-touren, var en del av det segrande europeiska Ryder Cup-laget och har vunnit på Europatouren.

Segern i september på RSM Classic i Georgia, USA, innebar att han tog sig in bland de 50 högst rankade spelarna i världen. Därmed är han klar för sin första majorstart i karriären – The Masters, på Augusta National i april 2024.

– Det här året har naturligtvis varit otroligt för mig och jag ser fram emot 2024. Alla framgångar på golfbanan är så klart jätteroligt men det är viktigt för mig att fortsätta vara samma människa som alltid utanför tävlingsbanorna, säger Ludvig Åberg.

Han ser nu fram emot att få fira jul hemma i Eslöv tillsammans med familjen. Den 29 december börjar allvaret igen. Då flyger han tillbaka till USA. Första veckan i januari drar säsongen 2024 i gång på PGA-touren med en tävling på Hawaii.

En mycket nöjd klubbchef Johan Hjertberg konstaterar att Ludvig-effekten gett golfintresset ett rejält uppsving i Eslöv.

”Det ska vara roligt att spela golf”

Tillfälligt tillbaka på Eslövs golfbana träffade han även hemmaklubbens ungdomar och gav dem lite golftips.

– Att komma till banan, träffa alla vänner och bekanta och gå en runda med sina kompisar. Det har jag alltid uppskattat och att behålla den inställningen är det viktigaste. Det ska vara roligt att spela golf, säger Ludvig Åberg.

Eslövs Golfklubb har också fått känna av en Ludvig-effekt.

– Det är jätteroligt att intresset för golf bara ökar. Vi märker att många vill komma hit till Eslöv och spela på banan där Ludvig Åberg fått sin golfuppfostran. Dessutom är intresset stort och många ungdomar kommer hit och vill börja spela. Ludvig är en stor inspiration och det ska bli så roligt att följa honom i fortsättningen också, säger en nöjd klubbchef Johan Hjertberg.

Truls Möregårdh delar årets idrottspris med Ludvig Åberg. Bilden är från 2021 då Truls första gången fick ta emot idrottspriset. Den gången för sin sensationella silvermedalj på bordtennis-VM.

Delar priset med Truls Möregårdh

Ludvig Åberg delar Eslövs kommuns idrottspris med en annan stor idrottsstjärna som har Eslöv som hemmabas – bordtennisens affischnamn Truls Möregårdh.

21-åringen blev stor hjälte när lag-EM avgjordes i Malmö i höstas. Inför en jublande hemmapublik vann han den avgörande matchen mot tyske veteranen Timo Boll och såg till att Sveriges tog sitt första EM-guld i bordtennis på 21 år.

Truls Möregårdh befinner sig utomlands och kommer att få ta emot sitt pris så snart tillfälle ges.

Priser och stipendier i Eslövs kommun

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window