Unik ångledning mellan sockerfabriken och värmeverket invigd

Den unika satsningen på en 1 100 meter lång ledning som leder fossilfri ånga från energibolaget Kraftringen till grannen sockerproducenten Nordic Sugar i Örtofta är nu invigd.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Landshövding Anneli Hulthén invigde ångledningen i Örtofta assisterad av Kraftringens vd och koncernchef Sezgi Kadir och Nordic Sugars vd Jesper Thomassen.
Kommundirektör Eva Hallberg är stolt över
att det unika samarbetet sker
i Eslövs kommun.

Landshövding Anneli Hultén klippte bandet till ångledningen som minskar utsläppen av koldioxid från sockerproduktionen med 17 000 ton per år.

– Det är fantastiskt att två stora företag i vår kommun drar nytta av varandra och hittar en så miljösmart lösning. Vi är stolta över att detta unika samarbete sker i vår kommun, säger Eva Hallberg, Eslövs kommundirektör som deltog i invigningen i Örtofta den 11 oktober.

Säkrar sockerproduktionen

I den luftburna ledningen levereras helt fossilfri vattenånga från kraftvärmeverket till sockerbruket.

Ångledningen hjälper till att säkra sockerproduktionen i Örtofta. Ångan kommer att motsvara en fjärdedel av sockerbrukets energibehov. I övrigt används huvudsakligen naturgas, som det på grund av kriget i Ukraina riskerar att bli brist på.

Enligt Nordic Sugars fabrikschef Olof Dahlgren innebär ångledningen ett stort kliv mot en mer hållbar sockerproduktion i Örtofta.

– När vi började bygga ångledningen för ett drygt år sedan visste vi inte vad som låg framför oss med energikris, stigande priser och krig i Ukraina. Om man ska se något positivt så är det att vi verkligen haft god timing med projektet, säger Olof Dahlgren.

Han framhåller att Nordic Sugar och Kraftringen tillsammans står för två samhällsviktiga funktioner – mat och värme.

Den 1 100 meter långa ångledningen går i luften mellan Kraftringen och Nordic Sugar i Örtofta.

Företagen fortsätter att samarbeta

Kraftringens vd och koncernchef Sezgi Kadir tror dessutom att de båda företagen kan utveckla sitt samarbete ytterligare.

– Detta är en viktig dag för oss. Vi ska fortsätta att tillsammans titta på lösningar som gagnar båda våra företag. Kanske kan vi om några år ta nästa kliv i vår gemensamma satsning och inviga en andra ångledning mellan våra verksamheter i Örtofta, säger Sezgi Kadir.

Nordic Sugar satsar i Örtofta

Nordic Sugar planerar att under nästa år samla sin verksamhet i Örtofta. Bland annat ska tillverkningen av sockerlösningar och sirap flyttas från raffinaderiet i Arlöv till Örtofta.

– Sockerproduktion är en energikrävande verksamhet. Vårt mål är att på sikt bli klimatneutrala. Vi kommer att behöva göra en rad investeringar för att nå vårt mål och kan behöva koppla in ännu fler aktörer för att bli hundra procent fossilfria. Ångledningen vi nu inviger är ett viktigt första steg på vägen, säger Nordic Sugars vd Jesper Thomassen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window