Unga konstnärer förvandlar nätstationer till konst i sommar

I sommar ska fem trista nätstationer i Eslöv förvandlas till konstverk. Fem vinnarbidrag har valts ut bland 30 tävlande. De unga konsteleverna från Lunds Konst/Designskola (LKD) kommer att formge var sin nätstation i centrala Eslöv. Temat för sommarens Art Schack är ”Energi för framtida generationer”.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Det är jätteroligt att vi har lyckats få detta spännande konstprojekt till Eslöv! Hoppas att många blir glada, och kanske överraskade, när de ser hur de unga konststudenterna förvandlar gamla tråkiga teknikbyggnader till konst, säger Mikael Vallberg, plan- och exploateringschef.

Tillsammans med kommundirektör Eva Hallberg har Mikael Vallberg suttit med i juryn som valt ut de fem vinnarna.

Fem unga konstnärer anställs i sommar

Var och en av konsteleverna från LKD kommer att jobba tillsammans med en ferieanställd ungdom från Eslöv.

Bakom projektet står energibolaget Kraftringen som finansierar och kommer att anställa de fem ungdomarna under två veckor i sommar.

Samma projekt har två år i rad genomförts i Lund där de designade nätstationerna fått stor uppmärksamhet.

Ska invigas i juni

Art Shacks innebär att konstnärselever får möjlighet att förverkliga sina konstverk i offentliga miljöer. Samtidigt som de får ett avlönat sommarjobb.

– Det ska bli så spännande att se resultatet! Gatukonst är både roligt och viktigt. Istället för grå och trista byggnader får vi nu fem pärlor att glädjas åt, säger Eva Hallberg.

Planen är att de designade nätstationerna ska invigas i slutet av juni.

De vinnande bidragen i Art Shacks 2023

Nätstationen vid Ica Kvantum som den ser ut idag. Foto: Maria Petersson, Kraftringen.

Disa Wester, Ica Kvantum

Juryns motivering:

Disa Wester har visat prov på skicklighet och originalitet i sitt arbete, och har också lyckats skapa en verkligt unik och personlig tolkning av temat med tydlig koppling till butiken. Disas tomater visar på tydlig koppling mellan mat och energi. Konstverket är inbjudande på ett smakfullt sätt och lyckas samtidigt förena konst och funktionalitet på ett inspirerande sätt.

Nätstationen vid Carl Engström-skolan som den ser ut idag. Foto: Maria Petersson, Kraftringen.

Victoria Raunås, Carl Engström-skolan på Östergatan

Juryns motivering:

Victoria Raunås bidrar till att förbättra det omgivande området genom att skapa en nätstation som är mer tilltalande och även berikar till en mer inbjudande miljö. Med fin koppling till skolan, både i färg och form, fungerar den som en positiv inspirationskälla för skolans ungdomar som dagligen passerar. Det är vår förhoppning att det även kan väcka intresse, visa på samhörighet och sprida energi för andra konstnärer och för allmänheten i stort.

Nätstationen i korsningen Östergatan/Verkstadsvägen, på Berga som den ser ut idag. Foto: Maria Petersson, Kraftringen.

Fanny Betnér, Östergatan/Verkstadsvägen, Berga

Juryns motivering:

Fanny Betnér visar på sin skicklighet och originalitet, och ger uttryck för en personlig och kreativ tolkning av temat. Genom att använda en imponerande mix av färger och former har Fanny skapat ett kraftfullt och färgstarkt verk som imponerar. Konstverket gestaltar fåglarnas frihet att flyga och dess lekfullhet. Motivet på denna nätstation blir ett härligt tillskott till platsen och till att skapa en mer intressant och inbjudande miljö.

Nätstationen vid Eslövs stadshus som den ser ut idag. Foto: Maria Petersson, Kraftringen.

Filippa Hallberg, Eslövs stadshus

Juryns motivering:

Filippa Hallberg har valt att skapa ett färgstarkt konstverk vid stadshuset som visar på en förståelse för platsens betydelse. Med ett abstrakt mönster och starka färger har Filippa skapat ett konstverk med dans och rörelse. Det är tilltalande att använda konsten för att skapa en positiv energi och minnesvärd upplevelse för stadshusets besökare, anställda och Eslövs invånare.

Nätstationen vid Sockenvägen i Sallerup som den ser ut idag. Foto: Maria Petersson, Kraftringen.

Linn Bergström, Sockenvägen, Sallerup

Juryns motivering:

Linn Bergström har lyckats skapa ett imponerande och väl genomfört konstverk på en annars tråkig och funktionell nätstation. Genom att använda ett motiv med robotar, djärva färger och former har konstnären lyckats förvandla nätstationen till ett konstverk som är visuellt tilltalande och som fångar uppmärksamheten hos förbipasserande.

Juryn för Art Shacks 2023 i Eslöv:

  • Eva Hallberg, kommundirektör Eslövs kommun
  • Mikael Vallberg, plan- och exploateringschef Eslövs kommun
  • Jessica Jämting, konstnär
  • Sezgin Kadir, vd och koncernchef, Kraftringen
  • Pernilla Hall Måryd, AD och kreativt ansvarig, Kraftringen

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window