Använd reflex så du syns i mörkret!

Reflexer behövs både på landet och inne i stan. Gatubelysningen gör att du själv ser vart du är på väg, men det betyder inte att du själv syns. När det är mörkt har våra ögon svårt att urskilja kontraster – även på belysta gator.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Om det regnar eller är disigt ute blir det ännu svårare för en bilist eller busschaufför att se dig. Enligt Motormännens Riksförbund har en bilist som kör i 50 kilometer i timmen bara två sekunder på sig att väja för en gående utan reflexer.

Med reflexer har föraren nästan fem gånger så lång tid på sig att reagera från det att man upptäcker den gående.

Placera reflexen lågt

95 procent av ljuset som träffar en reflex återkastas, men träffar ljuset ett svart eller mörkt plagg återkastas bara 5 procent. Du blir alltså närmast osynlig. Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken.

Bäst syns en reflex som sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är lämpligaste placeringen.

Byt reflex regelbundet

Reflexer är färskvara. Den normala livslängden är ungefär tre år, men kan vara ännu kortare om reflexen till exempel har blivit repad av nycklar och annat i fickan. Byt alltså ut reflexerna regelbundet!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window