Stora torg nominerat till Sveriges finaste pris i landskapsarkitektur

Stora torg i Eslöv är nominerat till Landskapsarkitekturpriset 2021. Det finaste priset som Sverige erbjuder för landskapsarkitektur och som varje år delas ut av Sveriges Arkitekter.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Stora torg i Eslöv. Foto: Werner Nystrand

Vinnaren utses på Arkitekturgalan på Kulturhuset i Stockholm den 7 april. Då tävlar vi mot bland annat Clemenstorget i Lund som är nominerat i samma kategori.

Prestigefullt arkitekturpris

– Sveriges Arkitekter delar ut Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpriser. Det är en stor ära bara att vara nominerad, att vinna vore fantastiskt. Det är det största erkännandet ett projek kan få. Så detta är stort både för oss och för Eslöv, säger Niklas Bosrup, landskapsarkitekt från Sydväst arkitektur och landskap, som ansvarat för torgets nya gestaltning.

Glada och stolta

Stora torg stod klart inför sommaren 2021 efter en lång period av ombyggnad.

– Naturligtvis är vi oerhört glada och stolta över vårt fina Stora torg. Att nomineras som ett av årets allra bästa utomhusprojekt, stärker Eslövs attraktion ytterligare som en plats att besöka och vistas på, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Stora torg nomineras till årts landskapsarkitekturpris. Foto: Susanne Hultman

Konkurrerar med Clemenstorget

Konkurrensen är stenhård. I kategorin landskapsarkitektur är de allra mest lyckade projektet över hela landet nominerade. Förutom Stora torg i Eslöv och Clemenstorget i Lund, konkurrerar vi om årets titel med bostadsrättsföreningen Vivas gårdar i Göteborg och Vårbergstoppens lekplatser i Stockholm.

Tiden då både torget och gatorna runt omkring byggdes om, var påfrestande för många. Inte minst i kombination med att coronapandemin slog till samtidigt.

– Väldigt många har del i den här fina nomineringen. Inte minst våra butiker, restauranger och caféer som tillsammans med Eslövsbor i alla åldrar gör torget till en levande plats som man gärna vistas på, säger kommundirektör Eva Hallberg.

Hoppas många firar med oss på Eslövsfesten

Den 18–19 juni firas Eslövsfesten på Stora torg med rikskända och lokala artister, aktiviteter, mat och dryck.

– Nu har vi alla ytterligare en anledning att fira! Hoppas alla våra kommuninvånare känner sig inbjudna att ta del av allt roligt och spännande som vi bjuder på under Eslövsfesten, säger Eva Hallberg.

Juryns motivering

Omdaningen av Eslövs Stora torg och handelsgatorna till och från stationen är ett målmedvetet startskott i stadens centrumomvandling. Helheten övertygar med en tonvikt på trivsel, lekfullhet och skönhet. Torget har genomgått en ambitiös förvandling: vacker design förenar prunkande perennrabatter, återvunnen sten och vattenspel i en genomtänkt struktur som utnyttjar torgets ”väggar” med sina uteserveringar och skyltfönster.

Viljan att underlätta omställningen från det bilburna till det människofrämjande samhället framgår tydligt. Gestaltningens attraktivitet och bruket av beständiga material, liksom torgets flexibilitet borgar för att stå sig, i sig en viktig hållbarhetsaspekt.

Smågatsten har återanvänts i de nya ytorna som ramar in torget medan reststenar av svart diabas har lagts på ett effektfullt sätt i dammen i de parklika delarna. Det gula teglet är en blinkning åt böljande rapsfält och ett självklart val för Eslöv med dess tegeltradition. Resultatet är en livsbejakande vitalisering av stadskärnan och ett mångformigt vardagsrum i staden, vars förankring i lokala värden understödjer mer hållbara val.

Läs mer om nomineringarna på Sveriges arkitekters webbsida

Läs mer om Eslövsfesten

Läs mer om Stora torg och ombyggnaden av Eslövs centrum

Stora torg i Eslöv den 22 mars 2022. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window