Spelträffar bryter isolering på LSS-boende: ”Jag blir så lycklig”

Två gånger i veckan lämnar Margareta Moberg sitt hem för att träffa sina vänner på Bjärevägen i Eslöv. Tillsammans spelar de spel med hjälp av en interaktiv projektor.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Två män sitter vid ett bord. En projektor på hjul står mellan dem. Projektorn projicerar en bild på matbordet som visar olika föremål i samma färg.
Göran Malmkvist och Nils-Olof Andersson gnuggar bort den blåa färgen som projiceras på bordet för att avslöja de gömda föremålen.

– Jag blir så lycklig. Jag tycker att det är roligt med bilderna, när man slår på dem, och det är så himla kul att umgås med kompisarna, säger Margareta Moberg.

Neddragna persienner, kaffedoft och höga skratt. Så välkomnas vi in när vi besöker LSS-boendet på Bjärevägen.

Runt matbordet sitter Margareta Moberg med sina vänner, Göran Malmkvist, Nils-Olof Andersson, Anita Svensson och Eva Tengberg. Mellan Nils-Olof och Göran står en projektor på hjul som projicerar bilder på matbordet.

Interaktiv projektor

Med hjälp av sensorer känner projektorn av rörelser, så att personer som sitter vid bordet kan interagera med bilderna.

Spelen, musiken och färgerna är underhållande och skapar en atmosfär som leder till samtal.

En kvinna sitter vid borde och håller i ett föremål som hjälper henne att interagera med bilderna som projiceras på bordet.
Eva Tengberg är en av aktivitetsgruppens trognaste deltagare.

Bryter isoleringen

LSS-handledarna Lulu Ibrahim och Carolina Rama berättar att brukarnas välmående har ökat sedan de började använda projektorn.

– Under pandemin var många väldigt isolerade i sina lägenheter, och vi har länge diskuterat hur vi kan bryta den isoleringen, säger Carolina Rama och fortsätter:

– Det har vi lyckats göra med vår aktivitetsgrupp som är enormt uppskattad av brukarna. Deras anhöriga säger att det är skillnad i hur de mår, att det har hjälpt dem mycket.

Två kvinnor håller i varandra och ler. De ser väldigt glada ut.
Anita Svensson och Margareta Moberg ser fram emot nästa träff. ”Det är väldigt roligt att umgås med kompisarna här”, säger Margareta Moberg.

”Får vara sig själva”

Aktivitetsgruppen träffas två gånger i veckan, på onsdagar och fredagar. De börjar med att spela spel och avslutar alltid med fika.

Det blir då ett tillfälle för dem att diskutera med varandra eller göra någonting annat om de vill.

– Det som är viktigt för oss är att alla får vara sig själva när man är med i gruppen, säger Carolina Rama.

En man sitter vid matbordet och målar en tavla. Framför honom ligger en palett med tre färger: rött, gult och grönt. Han verkar måla en blomma.
Efter spelstunden vill Nils-Olof Andersson måla, samtidigt som han sitter kvar med de andra. ”Det är mycket trevligt när de kommer hit, tycker jag”, säger han.

Vill vara tillsammans

När de har spelat klart pratar Anita och Margareta om vad de ska göra under helgen. Nils-Olof sitter kvar vid bordet och lyssnar på samtalet, samtidigt som han fortsätter att måla sin tavla. Göran och Eva tar en påtår.

Oavsett vad de gör sitter de tillsammans, och berättar att de ser fram emot nästa träff.

– Att se dem le, skratta och prata med varandra är så fint att se, det är en riktigt skön känsla, säger Lulu Ibrahim.

Två kvinnor iklädda med arbetskläder från Eslövs kommun tittar på kameran och ler.
Lulu Ibrahim och Carolina Rama är båda väldigt engagerade i sitt arbete. ”Vi vill att de ska må bra”, säger Lulu Ibrahim.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window