”Sluta stjäla handsprit och desinfektionsmedel!”

Handsprit, desinfektionsmedel och toalettpapper stjäls från vårdboenden, skolor, förråd och offentliga lokaler. Det betyder att där produkterna bäst behövs tar de slut först.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska Pia Arndorff
– Att personer lägger beslag på handsprit och annat som behövs inom vården är bedrövligt, säger kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska Pia Arndorff.

– God hygienen är oerhört viktig för alla, men inom vården bara måste vi ha tillgång till desinfektion. Att privatpersoner lägger beslag på till exempel handsprit är bedrövligt, säger kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska Pia Arndorff.

Hon uppmanar alla att tänka efter ordentligt och inte i första hand på sig själva. Särskilt viktigt är det nu då corona-pandemin drabbar så många, vårdens lager börja sina och nytt material inte finns att beställa.

– Inom vården är det nödvändigt att använda handsprit, men i övrigt kommer vi långt med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, säger Pia Arndorff.

Tvätta händerna är viktigare än att sprita saker

Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk eller att föra smitta vidare till andra. Det är mycket viktigare än att desinficera dörrhandtag, delade tangentbord, telefoner och liknande.

En allmänt god hygien är väldigt viktigt för att stoppa spridningen av coronaviruset och covid-19.

Så bryter vi smittovägar

Pia Arndorff poängterar vikten av att fokus ska ligga på att hålla våra händer rena före och efter användning av tangentbord och liknande, istället för omfattande desinficering av saker.

– Genom god handhygien innan vi tar på något så smittar vi inte ner, och genom att rengöra händerna efter användning så för vi inte vidare det som vi eventuellt fått på händerna. Det är på så sätt vi bryter smittvägar, säger Pia Arndorff.

Det innebär inte att vi kan minska ner på våra utökade städrutiner när det gäller avtorkning av dörrhandtag och liknande.

1177 Vårdguiden tipsar om hur vi bäst tvättar händerna:

  • Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena.
  • Skölj händerna
  • Använd ordentligt med tvål
  • Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna
  • Skölj och torka händerna noga
  • Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta

Tvätta händerna så här!

1177 Vårdguidens film om att tvätta händerna på rätt sätt

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window