Skulptur och samverkan på Wanås

Med konsten som hjälp byggdes broar mellan svenska ungdomar och ukrainska flyktingar vid ett besök i Wanås skulpturpark. Utflykten strax innan påsk lockade 45 konstintresserade deltagare.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Jag blandar gärna upp de dagliga studierna i svenska och engelska med arrangemang som detta, säger Eila Sverkström, lärare på Eslövs folkhögskola.

Tillsammans med Ung kultur, som är en samverkan mellan fritidsgården Gasverket, biblioteket och kulturskolan, var alltså ukrainska deltagare från folkhögskolan på Wanås för att öva sig i svenska och upptäcka konst.

Flera av deltagarna och personal på Poul Gernes konstverk Pyramide, 1967–2018
Flera av deltagarna och personal på Poul Gernes konstverk Pyramide, 1967–2018

Uppmuntrade till att interagera med konsten

Många av deltagarna från Ung kultur är konstelever på Eslövs kulturskola och njöt av att få en guidad visning i parken. Åsa Persson, som är konstlärare på kulturskolan, berättade om skulpturerna och uppmuntrade deltagarna att på olika sätt interagera med dem.

Ungdomarna från Ung kultur och de ukrainska flyktingarna har aldrig träffats tidigare, men med konsten som hjälp, och en del Google translate, kunde de mötas och diskutera det de såg.

Konstelever och studenter på Jacob Dahlgrens lekfulla verk Primary Structure, 2011.
Konstelever och studenter på Jacob Dahlgrens lekfulla verk Primary Structure, 2011.

Ett samverkansprojekt inom kommunen

Ung kultur är som sagt ett samverkansprojekt mellan olika aktörer inom kommunen. Formerna för samverkan är något som håller på att ta form. Att bjuda in Eslövs folkhögskola att vara med visade sig vara ett lyckokast.

– Vi håller på att undersöka hur vi ska jobba och vill gärna ha in förslag på aktiviteter som passar för åldersgruppen 16–25 år, säger Anja Nilsson, samordnare på kulturskolan.

Har aktiviteter runt om Eslöv

Lotta Pettersson, kulturutvecklare på Kultur och Fritid, berättar att man tidigare haft kroki, workshop i film, matlagningstävling och olika musikarrangemang.

– Vi strävar efter att så många som möjligt ska kunna delta i våra aktiviteter och vi försöker också vara på olika orter i kommunen, berättar Lotta.

Läs mer om Ung kultur: Ung kultur i Eslöv – Eslövs kommun (eslov.se)

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window