Den här veckan serveras festliga måltider med skånska specialiteter på kommunens äldreboenden. Brukarna får njuta av rätter som kapprockasill, brännesnuda eller rabbegröd – de får även testa sina kunskaper i skånska uttryck.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Skånsk matvecka på Eslövs äldreboenden.
Nya samtalsämnen
Panntofflagröd, äppelkauga, brännesnuda – hela denna vecka är temat ”Skånsk mat” på kommunens vård- och omsorgsboenden.
Veckans meny är ett sätt att uppmärksamma den skånska matkulturen som har formats av vårt läns geografiska förutsättningar.
Bekanta smaker bidrar också till nya samtalsämnen vid matbordet.
– Matminnen är något som sitter väldigt djupt lagrat i oss, som vi kan återuppleva genom en doft, en smak eller ett samtal, säger Pernilla Sjöberg, måltidsutvecklare på Eslövs kommun.
Skånska maträtter
Under måltiden får brukarna även testa sina kunskaper om skånska uttryck.
De får även veta varför maträtter heter som de gör. Brännesnuda är exempelvis en kött- och rotfruktssoppa som ska bränna i ”snudan” – alltså näsan.
Kan du uttrycken? (Du hittar svaren längre ner)
- Korvalua
- Blannevann
- Krösenavått
- Tummakagor
- Åäden
- Lommemaud
- Gauenes bor
- Knagebrö
- Rabevann
- Tvesula
- Fiddamaud
- Ålahue
- Tjyd
Facit:
- Korvkiosk
- Groggvirke
- Lingondricka
- Mandelmusslor
- Färdig med maten
- Medhavd mat
- Smörgåsbord
- Knäckebröd
- Sodavatten
- Att lägga dubbelt pålägg på smörgås
- Smörgås med flott och salt
- Dumhuvud
- Kött