Så får du hjälp att spara energi i din bostad

Hösten är här och kallare tider kräver mer energi för att värma upp våra bostäder. Men att hitta rätt uppvärmning är en mer komplex fråga än man kan tro. Hos kommunens energi- och klimatrådgivare får du råd.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Evelina Nordström är kommunens energi- och klimatrådgivare

Evelina Nordström är energi- och klimatrådgivare i Eslövs kommun där hon hjälper privatpersoner och företag att energieffektivisera. Hon ser att många hör av sig efter att de har flyttat till en villa.

– De har upptäckt att de har en stor energiförbrukning och vill veta vad de ska ändra på för att få bästa effekt. Men det beror helt på vad för slags hus de bor i. För vissa kanske den bästa lösningen är att tilläggsisolera taket, för andra att byta fönster, menar Evelina Nordström.

– En annan vanlig fråga jag får är om man till exempel har en pelletspanna och inte orkar hålla på med den längre. Vad skulle kunna passa istället? Då kan vi titta på det tillsammans.

Solceller är trendigt

Solceller är populärt och många frågar om dem. Men när det gäller uppvärmning av bostäder är de inte alltid det bästa valet.

– Det beror på hur stort tak man har, hur stor energiförbrukning man har och vilken uppvärmning man har idag. Om man har direktverkande el (radiatorer) eller en hög energiförbrukning så kan solceller vara en bra investering, berättar Evelina Nordström.

– Har man vattenburna radiatorer så kanske värmepump eller fjärrvärme kan vara ett bättre alternativ.

Det krävs inte alltid att man satsar på en helt ny lösning för att bli energisnålare. Även om man byter från en gammal värmepump till en ny kan man oftast få en energibesparing.

Opartisk och gratis rådgivning

Kommunens rådgivning är opartisk och helt gratis att anlita. Kostnaden står staten för genom Energimyndigheten. Evelina Nordström får inte rekommendera någon lösning men diskuterar gärna olika förslag. Hon kan också ge annan matnyttig information, som var man hittar certifierade leverantörer och produkttester.

Företag och organisationer med energislukande lokaler är också välkomna att kontakta energi- och klimatrådgivaren. Även företagare som hyr lokal kan få stöd i att energieffektivisera.

Tips för att spara energi

Har du höga elräkningar? Prova något av Evelina Nordströms tips för att spara energi.

  • Byt ut gamla glödlampor mot LED-lampor, de använder 85 procent mindre energi och håller 20 gånger längre.
  • Titta på energimärkningen när du köper nya odubbade däck. När du väljer nya däck i den högsta energiklassen minskar du bränsleanvändningen med upp till tio procent.
  • Byt ut gamla tätningslister runt fönster och dörrar! De har generellt en livslängd på tio år.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window