Restriktionerna hävs från 29 september

568 dagar med restriktioner är över. Tack vare att så många är vaccinerade mot covid-19 kan de flesta restriktioner tas bort. Från och med den 29 september försvinner bland annat bestämmelserna om publiktak, de särskilda reglerna för restauranger och rådet om att arbeta hemifrån.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Fortfarande uppmanas alla att vaccinera sig och du ska stanna hemma och testa dig vid symtom. Du som inte är fullvaccinerad ska även i fortsättningen testa dig vid inresa till Sverige.

Alla vårdcentraler i Skåne håller öppet hus lördagen den 16 oktober kl. 9–16 för dig som inte är fullvaccinerad. Det är bara att gå dit om du ännu inte fått din första eller andra spruta.

150 000 skåningar är ovaccinerade

Så gott som alla skåningar över 50 år är vaccinerade. Av dem över 18 år har 80,7 procent fått sin första spruta och 76,5 procent har fått två doser.

150 000 skåningar är inte vaccinerade alls, de finns främst i gruppen 16 till 40 år.

Visa särskild hänsyn mot äldre och personer i riskgrupp

Du som är vuxen och ännu inte har vaccinerat dig uppmanas att vara extra försiktig och ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även för dig som bara har tagit den första dosen. Ovaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

12- till 15-åringar erbjuds vaccin från 11 oktober

Barn och ungdomar mellan 12 och 15 år erbjuds i samarbete med elevhälsan vaccination från den 11 oktober, med uppehåll under höstlovet vecka 44 och den andra dosen kommer inte att ges under jullovet.

Det här gäller kring covid-19 från 29 september

Allmänna råd för ovaccinerade

Nationella allmänna råd för att minska spridningen av covid-19

Så skyddar du dig själv och andra mot att smittas av covid-19

Öppet hus för vaccination mot covid-19 lördagen den 16 oktober

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window