Restaurang Smaklöken och Ölyckes tillagningskök stänger på helger
Restaurang Smaklöken med tillagningsköket på Ölycke servicehus i Eslöv, kommer från den 1 november 2025 att bara ha öppet för lunchservering på vardagar. Externa gäster kan alltså inte i fortsättningen äta eller köpa lunch på Restaurang Smaklöken på helger och helgdagar.
Beslutet att stänga tillagningsköket och restaurangen på helger har tagits av kommunens servicenämnd då kundunderlaget ständigt minskar.
Får maten levererad
Ölycke servicehus har ett tillagningskök som lagar mat till de som bor på korttidsboendet. Här finns också Restaurang Smaklöken som varit öppet för externa lunchgäster sju dagar i veckan – men som alltså stänger på helger från den 1 november.
På helger kommer maten levereras från tillagningsköket på Kärråkra serviceboende.
Bara fem matgäster i genomsnitt
Bakgrunden är att antalet matgäster blir allt färre. I genomsnitt äter endast fyra externa gäster lunch på Smaklöken på vardagar och sju på helger.
Antalet boende som hittills fått sin mat från Smaklöken alla dagar i veckan har också sjunkit till 21 per dag.
Det kan jämföras med kommunens största tillagningskök på Kärråkra som lagar och levererar måltider till 246 abonnenter varje dag. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat, och flera olika mellanmål under dygnet.
En upprustning krävs
Det låga kundunderlaget – och att minst två anställda behövs för att hålla servicenivån och kvaliteten på måltiderna – betyder att Ölyckes tillagningskök och Restaurang Smaklöken går med 800 000 kronor i förlust årligen.
Genom att endast ha öppet på vardagar blir besparingen en halv miljon kronor årligen. Det betyder att köket och restaurangen beräknas gå 300 000 kronor back per år.
Ölyckes kök är slitet och i behov av omfattande renovering. En upprustning kommer att krävas.
600 portioner varje dag inom äldreomsorgen
Måltidsavdelningen tillagar och serverar mat till förskolor, skolor och boende inom äldreomsorgen i Eslövs kommun.
Inom äldreomsorgen serveras cirka 600 portioner per dag. Huvuddelen av måltiderna tillagas på Kärråkra och levereras till mottagningsköken på övriga boenden.
Priserna får inte subventioneras
Kommunens restauranger är enligt konkurrenslagstiftningen skyldiga att hålla priser i samma nivå som andra matställen. Priserna får inte subventioneras med allmänna medel.
Därför är det ovanligt att kommuner driver seniorrestauranger som är öppna för allmänheten.