På söndag är det Dagvattnets dag

Vad är egentligen dagvatten? VA SYD delar med sig av några fakta om dagvatten som du kanske inte känner till.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Dagvatten är vattnet som kommer när det regnar eller när snön smälter.

Tänk på det som när du duschar, och vattnet åker ner i avloppet. I våra städer och byar fungerar det ungefär så när regnvattnet rinner från hustak, gator, och andra ställen.

Skräp på våra gator kan skada miljön

När dagvattnet rinner genom gatorna, samlar det upp saker längs vägen. Det kan vara löv, föroreningar, papper, eller annat skräp.

En stor del av detta vatten går direkt till sjöar och hav utan att renas. Därför är det viktigt att vi inte slänger skräp på marken, för det kan skada miljön. Ett rent hav börjar alltså redan utanför våra egna hem.

Dagvattnets egen dag

Sedan 2020 firar vi i Sverige Dagvattnets dag varje år den 24 september.

Varför, undrar du kanske? Jo, för att uppmärksamma hur viktigt vattnet i stadsmiljön är, och för att fler ska förstå att dagvattnet är en resurs.

Genom att ta hand om dagvattnet på rätt sätt, hjälper det att göra våra orter grönare och finare, med en mängd olika växter och djur.

Spara på dricksvatten

Dessutom kan vi använda det vatten som dagvattnet samlar in för att vattna våra blommor eller tvätta våra kläder.

På så sätt behöver vi inte använda lika mycket dricksvatten. Och om vi bygger så att vattnet kan rinna på rätt sätt, slipper vi översvämningar när det regnar mycket.

Läs mer om vatten på VA SYD:s webbplats

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window