På Flyingeskolan blir matrester till gödning åt de egna växterna

På Flyingeskolan jobbar kockarna hårt på att göra maten både god och klimatsmart. Det nyaste är en bokashikompost där matrester ska bli jord till den egna örtagården.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Kocken Pia Jensen visar eleverna Elina Grundström och Jack Jensen, som båda sitter i matrådet, den nyinköpta bokashihinken där matrester blir till gödning åt växterna i den egna örtagården.

Målet är så klart noll i matsvinn. Men även om maten lagas med omsorg och eleverna är duktiga på att äta upp, så hamnar det lite matrester i soporna. Inte minst potatisskal och liknande.

På Flyingeskolan har man bestämt att matsvinnet ska gå till att göda de egna planteringarna. Det görs genom den japanska kompsteringsmetoden bokashi.

Odlar egna örter

OBS att det kan finnas spår av kärlek i maten på Flyingeskolan.

I pallkragar odlas örter som ska få sig en näringsskjuts med hjälp av fermenterade matrester som grävs ner i jorden och blir till ny mylla på rekordtid.

– Vi har kört på konceptet ”från jord till bord” på skolan under flera år då vi satt fokus på saker som vi odlar som kan bli mat. Under hösten utökade vi konceptet. Vi har fått avlagda pallkragar som vi fyllt med jord och planterat i, säger Pia Jensen, kock på skolan, som också berättar att de har ett miniväxthus över pallkragarna för att skapa ett bättre odlingsklimat.

Bokashin ger dessutom ett slags näringsvätska som kan blandas med vatten och göda växter i odlingen. Örterna som odlas används för att smaksätta maten som lagas.

Eleverna är duktiga på att äta upp

Precis som på andra skolor i Eslövs kommun, väger Flyingeskolan allt matsvinn – är det mindre än tolv gram per person så blir det en stjärna. Men om vågen visar mer blir det istället en sur gubbe. Tanken är att få eleverna att äta upp maten de lagt på tallriken.

– Våra elever är väldigt duktiga på att äta upp. Särskilt på mellanstadiet så slänger de i princip ingenting, säger Pia Jensen.

För att göra måltiderna ännu trevligare kör Flyingeskolan ofta temaveckor i matsalen. Under vecka fyra var det tema årtionden i hela kommunen. Då bjöds det på en kulinarisk resa från 60-talet och fram till 00-talet. På menyn stod allt från kassler till tacos.

Lyfts fram av Livsmedelsverket

Eslövs kommun har nyligen lyfts fram av Livsmedelsverket som en av 21 kommuner i landet som har egna och ambitiösa klimatmål när det gäller mat och måltider.

Eleverna på Flyingeskolan är tredje bäst i kommunen på att äta upp sin mat. Skolan ligger strax efter Stehagskolan och Harlösa skola.

I alla kommunens kök jobbar man hårt för att maten ska hamna i magen och inte kastas bort matsvinnet.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window