Detta gäller vid resor inom landet och utomlands

Om du planerar att resa inom landet eller utomlands så vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Svenska myndigheters generella rekommendationer för att motverka smittspridning gäller alltid och överallt: håll avstånd, träffa inte andra om du blir sjuk och var noga med handhygienen.

Karantän och tester om du reser utomlands

Även om det inte finns något förbud mot att resa inom Sverige så anser Skånes smittskyddsläkare Eva Melander att den som vill vara försiktig ska stanna hemma.

Du som väljer att resa utomlands måste sitta i karantän i en vecka efter hemkomsten. De nya skärpta inresereglerna innebär att du som kommer tillbaka till Sverige måste testa dig direkt, och sedan en gång till efter fem dagar. Karantänen gäller även om det första provet är negativt.

Du måste stanna hemma i sju dagar efter utlandsresa

Även förskole- och skolbarn måste stanna hemma efter en utlandsresa. Under den tiden kan föräldrar inte ta ut vab eller smittbärarpenning.

Du som åker utomlands får alltså räkna med att ta ledigt i två veckor om du inte kan jobba hemifrån.

Många andra länder har liknande karantänsregler när man anländer, så i vissa fall går det åt tre veckor för en veckas semester.

Alla har ett personligt ansvar

För dig som reser inom landet påminner Folkhälsomyndigheten om att alla har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt.

Du måste göra det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls.

Du bör även begränsa nya nära kontakter och umgås i en mindre krets under resan och på resmålet. Alltså rekommenderas alla att hålla sig till att umgås inom familjen eller den grupp man reser tillsammans med.

Kolla din försäkring i förväg

Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv och dina närstående om någon av er blir sjuk på resmålet.

Undersök vad som gäller genom att kontakta din eventuella researrangör och ditt försäkringsbolag innan du reser.

Folkhalsomyndigheten: Om du planerar längre resor

Polisen.se: Att resa till Sverige från utlandet under coronapandemin

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window