Ny e-tjänst för orosanmälan om barn som far illa

Det blir enklare att göra orosanmälan vid misstanke om att barn far illa. En anmälan kan nu göras via kommunens nya e-tjänst.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Tidigare har oroliga medmänniskor varit begränsade till att göra anmälningar under socialtjänstens telefontid. Nu är det däremot möjligt att göra en anmälan dygnet runt och var som helst.

Ring 112 vid akuta ärenden

– Vi ser att våra telefontider tidigare har begränsat möjligheten för medborgare och medarbetare att uttrycka sin oro kring barn som far illa. Nu blir det möjligt att göra orosanmälningar dygnet runt, sju dagar i veckan. Det är en bra utveckling och möjlighet, säger Jörgen Larsson som är chef på Resursavdelningen.

Tänk dock på att anmälningarna bara läses under kontorstid. Om det gäller ett akut ärende ska alltid polisen tillkallas. Ring 112. Polisen har skyldighet att rapportera vidare till socialtjänsten.

Slå larm om du misstänker att barn far illa

Alla barn har rätt till en trygg och säker uppväxt. Det bästa skydd samhället kan ge barn är att de uppmärksammas av fler vuxna än bara sina föräldrar.

Det är viktigt att släktingar, grannar, vänner och vuxna personer i närmiljön ser barnen och ger dem uppmärksamhet om de kan tänkas fara illa.

Anmälan kan vara anonym

E-tjänsten kan användas av både privatpersoner och yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar samt sjukvårdspersonal.

Det går att vara anonym i sin anmälan. Men det kan vara bra att fundera igenom varför du vill vara anonym.

Känner du familjen är det alltid bäst att du berättar för dem att du är orolig för barnet eller att du tycker att familjen behöver hjälp. Det visar att du tar situationen på allvar samtidigt som det kan underlätta kontakten mellan socialtjänst och familj.

Läs mer om orosanmälan och misstanke om barn som far illa

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window