Nu öppnar Stora torg

Stora torg öppnar efter ombyggnaden, flera veckor tidigare än planerat. I år får vi njuta av extra belysning och juldekorationer i Eslövs centrum, även om coronapandemin sätter stopp för både festligheter och julmarknad.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Julgranen är på plats för att möta julen och det är med glädje vi öppnar torget lagom till advent. Stadskärnan är viktig för vår stad. Härligt att alla nu får tillgång till torget igen och att vi kan njuta av såväl fina sittplatser och vattenspel som en spontanscen och inte minst en över 20 meter lång slingrande bänk på torget, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson.

Stora torg från ovan med granen i mitten. Markteglet kommer ännu inte till sin rätt då fogmassan måste få tid att tränga ner mellan stenarna. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Istället för en invigning av Stora torg när vi nu öppnar, hoppas vi kunna göra en större festlighet framåt sommaren när hela ombyggnaden med gatorna runt torget är klar.

– Visst är det tråkigt att vi måste avstå från en invigning just nu, men vi gläds åt att ombyggnaden och hela projektet gått så bra att vi både håller budgeten och faktiskt är långt före i tidplanen, säger Johan Andersson.

Enligt den ursprungliga tidplanen skulle ombyggnaden av torget ha pågått i flera veckor till och gatorna runt omkring, som grävs upp bland annat för att lägga nya ledningar, beräknas vara klara redan i juni. Det är ett halvår tidigare planerat.

Granen är naturligtvis på plats lagom till advent.

Extra julbelysning i centrum

Kommunen satsar på att skapa julstämning i centrum med belysning och ljusdekorationer som ska och lysa upp under hela december och jul- och nyårshelgen.

Den vackra gatlyktan i centrum är specialdesignad för Eslöv. Den lyser normalt med ett varmt gyllene sken.

Lyktan kan programmeras med olika teman och när vi nu går in i julmånaden blir det naturligtvis jultema med röda och gröna färgskiftningar. Årets sista dagar blir det dags att byta till nyårstema.

Eslövslyktan glimmar i rött och grönt nu i adventstid.

Fogmassan kvar

Fogmassan måste få tid att tränga ner mellan stenarna.

Byggstängslet runt torget tags ner till första advent. Det gula markteglet på torget är till en början täckt av fogmassa.

– Tyvärr ser det smutsigt ut och man får intryck av att vi inte har städat ordentligt. I själva verket är det fogmassan som måste få tid på sig att tränga ner i alla fogar. Det är nödvändigt för att få en hållbar yta. Det kommer att ta några månader innan det gula markteglet kommer till sin rätt, förklarar kommunens projektledare Åsa Axén.

Konstverket kommer framåt våren

I februari och mars påbörjas också arbetet med att sätta Liva Isakson Lundins stora konstverk Omväg på plats på torget. Det är ett stort konstverk i stål som kommer i mindre delar och ska sättas ihop på plats. Det arbetet kommer att ta ungefär en månad.

Läs mer om projektet på Stora torgs egen webbplats

Läs mer om torgets delar

Se filmerna om Stora torgs förvandling

Nu öppnar vi Stora torg efter ombyggnaden

Eslövs kommunalråd om ombyggnaden i centrum – februari 2020

Filmen med konstnären bakom torgets nya konstverk

Entreprenören Henric Blomsterberg om Stora torgs förvandling

Arkitekterna berättar om ombyggnaden

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window