Nu måste vi alla spara energi

Priset på energi är det högsta på länge och vi måste alla hjälpas åt att spara energi – men visste du att Sverige är ett av de länder som använder mest energi per person i världen? Här får du tips om vad du kan göra för att spara energi.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Det kan inte nog understrykas – det är oerhört viktigt att alla hjälper till att spara energi. Prissättningen på el är extremt känslig; små förändringar i högre eller lägre energianvändning får stor påverkan på elpriset.

Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent.

10 enkla tips på energismarta vanor hemma:

 • Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent.  Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
 • Släck lampor i rum du inte är i. Byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
 • Att diska i maskin sparar mer energi än om du diskar för hand. Välj eco-programmet.

  Diska i diskmaskin. Undvik att spola av disken före och välj eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

 • Tvätta i fylld tvättmaskin. Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
 • Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
 • Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
 • Skippa standby. Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Bäst temperatur är +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
 • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
 • Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

Läs mer

På Naturskyddsföreningens webbplats finns fler tips om vad du kan göra för att bidra till att spara energi

Energimyndigheten har tagit fram Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus

Du är också välkommen att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare, Lisa Karlsson, tfn 0413-621 59

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window