Under 2023 ska 1 500 gatlampor bytas ut i kommunen. De nya armaturerna har energisnåla LED-lampor och bytet innebär en besparing på 1,8 miljoner kronor. De kommande två åren ska ytterligare 3 000 lampor bytas.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
– De nya lamporna är energisnåla, och också programmerade för nattbelysning. Det innebär att de går ner i styrka under ett antal timmar på natten, vilket sparar ström, säger Bengt Andersson, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Har 10 000 lampor
Kommunen har runt 10 000 lampor, eller belysningspunkter som de kallas. De kommande tre åren ska 4 500 bytas till LED. I år börjar man alltså med att byta 1 500 stycken.
Pengar tas ur investeringsbudgeten
Varje ny armatur med lampa kostar 3 600 kronor, inklusive installation och andra kostnader. Det innebär att själva bytet går på 5,4 miljoner kronor. Pengarna tas från den så kallade investeringsbudgeten och kostnaden skrivs av, eller fördelas, på flera år.
Sparar 1,8 miljoner kronor
Det innebär att investeringen årligen kostar en miljon kronor när alla är utbytta. Men besparingen blir desto större och beräknas landa på 1,8 miljoner. Då har man räknat på ett snittpris på el på 2,25 kronor per kilowattimme.
– De gamla lamporna drar mer ström, men de kostar också mycket pengar i underhåll. De nya LED-lamporna innebär därför en stor besparing, säger Bengt Andersson.
Klartecken från leverantör
På grund av komponentbrist i världen, bland annat till följd av pandemin, har det inte varit helt självklart att få tillgång till 1 500 lampor.
– Vi har haft en dialog med leverantören och fått klartecken att de ska kunna leverera, säger Bengt Andersson.