Lyckad skördefest för barnen på Sockertoppens förskola

Nej, morötter växer inte på träd – och detta har barnen på Sockertoppens förskola i Örtorfta nu stenkoll på. I veckan var de med på skördefest och fick plocka förskolans egna grönsaker. Skörden hamnade i en smakrik gulaschgryta som lagades över öppen eld.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Bilden visar ett barns händer som skalar en grillad majskolv.
Ett förskolebarn skalar en grillad majskolv.

Zucchini, grönkål, morötter, betor, äpplen, rabarber – på ett långt träbord utanför Sockertoppens förskola dukades en stor mängd grönsaker och frukter fram. Allting är antingen odlat i förskolans växthus eller hemma hos barnens familjer.

Varje år har Sockertoppens förskola en skördefest, en dag där barnen får lära sig mer om mat och hållbar utveckling. Nytt för i år var att kommunens måltidsavdelning deltog i festen.

Tillagning över öppen eld

Med grönsakerna som skördades under morgonen lagades en mustig gulaschgryta i en stor kastrull över öppen eld, inför de nyfikna barnen.

– Det känns viktigt att barnen får lära sig mer om mat, att de får se hur grönsaker och frukter växer och att det krävs tid och omsorg innan de hamnar i mataffärerna, säger Mattias Buttler, måltidsinspiratör på Eslövs kommun.

Bilden visar en stor kastrull över öppen eld, i utomhusmiljö.
Eslövs kommuns måltidsinspiratör, Mattias Buttler, lagade med skörden en gulaschgryta över öppen eld.

En stund för lärande

Under skördefesten arrangerade pedagogerna på förskolan även aktiviteter. Barnen fick känna, lukta och smaka på olika grönsaker – ett sätt att prata om färger, smaker och hur man upplever mat.

Barnen fick svara på lite frågor:

– Hur smakar moroten? Är den sur, så att man blir skrynklig i ansiktet?

– Neeej, blev svaret från barnen.

Bilden är tagen ovanifrån och visar en röd platsskål som innehåller mat. Ett barns hand håller i en matsked. Bredvid skålen, på matbordet finns en majskolv, en brödmacka och ett glas mjölk.
Det blev en uppskattad lunch för barnen på Sockertoppens förskola.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window