Lokala läckerheter i förskolor, skolor och omsorgen under skördeveckan
Den här veckan är det skördevecka i kommunens restauranger på förskolor, skolor och i omsorgen. Typiska skörderätter för säsongen serveras och i år lyfter restaurangerna dessutom in lokala råvaror från odlare och producenter i vårt närområde.
Menyn för veckan har tagits fram i samarbete mellan de olika restaurangernas köksmästare.

Lokala läckerheter
För att kunna erbjuda närodlade läckerheter har kommunens måltidsutvecklare och måltidsinspiratör kontaktat lokala producenter .
– Det är fantastiskt på flera sätt att kunna erbjuda produkter från mindre odlare i vårt närområde. Vi har en fin vecka framför oss, även om det är inte alltid varit lätt att hitta lokala alternativ med råvaror som passar in och räcker till för våra behov. Hoppas att våra matgäster ska uppskatta maten lite extra, säger Pernilla Sjöberg, måltidsutvecklare i kommunen.

Smakbord i alla skolor
Menyerna ser lite olika ut beroende på matgästerna. Carl Engströmgymnasiet har sin tappning, äldreomsorgen är anpassad efter sina brukare och förskolan och grundskolan har en egen meny.
På alla förskolor och skolor finns ett smakbord där köken den här veckan är extra kreativa med olika råvaror.
Eleverna bjuds på de här lokala specialiteterna:
- Pumpa från Vidablick, Osbyholm.
- Vinäger från Eslövs vinäger.
- Grönsaker från The culinary Farm i Höör.
- Sill och varmrökt lax från Björks Ringsjön.
- Äpple från nordöstra Skåne.
- Majs från Vikhög i Kävlinge.
- Senap från Petersborg på Österlen.
- Betor från Gotland.
- På onsdagen serveras bland annat äggakaka gjord på ägg från Skarhult i Eslövs kommun.
Extra festligt i restaurangerna
På torsdagen firas Måltidens offentliga dag i hela landet. I våra skolor blir det ärtsoppa eller skördesoppa – där eleverna själva kan komponera sin egen soppa.
Då blir det även efterrätt på äpple och lite extra festligt kring måltiden i våra restauranger.