Leopold praoade som kommunalråd

Att hitta mammas gamla skolbetyg, ritningar på familjens hus från 1895 och att få vara med om en riktig tv-intervju har varit några av höjdpunkterna på prao-veckan.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Leopold Dahlkrans följde med kommunalråden Johan Andersson och Catharina Malmborg under sin prao-vecka.

Leopold Dahlkrans som går i årskurs åtta på Källebergsskolan har haft en lite annorlunda prao-vecka. Han har fått följa Eslövs kommunalråds arbete under en vecka.

Tillsammans med Johan Andersson (S) och Catharina Malmborg (M) har han besökt Lunds kommunhus Kristallen och deltagit på Kävlingeåns vattenråds årsstämma. Han har varit på möte med Skånes Kommuner, deltagit när Räddningstjänsten Syds ägarkommuner beslutade om medlemsavgift för 2023 och lyssnat till hyllningstal när Barn och Utbildnings förvaltningschef avtackades.

Många olika uppdrag

Att kommunen ansvarar för utbildning och skola och vård och omsorg för våra äldre visste han, men att kommunens förtroendevalda hade så mycket olika uppdrag kom som en överraskning.

– Jag har deltagit på veckomöte med ärendedragning, fått en rundvisning i både stadshuset och i Eslöv. Jag har pratat med måltidsservice, som bland annat serverar 6 000 portioner skolmåltider varje dag, och träffat bygglovsavdelningen som ger företagare och privatpersoner bygglov för om- och tillbyggnader. Och så har jag fått besöka kommunens arkiv.

Hittade mammas skolbetyg

I kommunarkivet hittade Leopold husritningar på familjens hus från 1895 och – lite extra roligt – även mammas betyg från hennes skolår i Eslöv.

– En annan kul sak var att jag fick vara med när Johan Andersson blev intervjuad av Sveriges Television. Jag vet inte om det var direktsänt eller inte, men det behövdes inga omtagningar i alla fall, berättar han.

Både intressant och roligt

Catharina Malmborg, kommunstyrelsens första vice ordförande, hade även hon en annorlunda vecka.

– Det har varit en både intressant, spännande och rolig vecka. Som förtroendevald har man ett mycket varierande arbete. Ingen dag är den andra lik. Men i och med att Leopold har varit med oss hela veckan så har vi fått tid att reflektera över vad vi egentligen gör och förklara det på ett begripligt sätt, berättar hon.

Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande, håller med om att ta emot prao ger en möjlighet att reflektera och se saker på nya sätt.

– Jag vill uppmana alla i den kommunala verksamheten och vårt näringsliv att ta emot prao och andra praktikanter. Det är viktigt för att det ska finnas bra kompetens i våra verksamheter i framtiden. Jag vill också önska Leopold lycka till i valet inför gymnasiet.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window