Italiensk matvecka förgyller dagen i förskola och skola

En gång per termin ordnar kommunens måltidsavdelning temavecka i förskolorna och skolorna. Denna gråmulna novembervecka livas dagarna upp med italienska maträtter och tilltugg.

Temaveckorna infördes den här terminen. Och först ut är världens matkulturer. Under temaveckorna arbetar måltidspersonalen även med att öka kunskap och kännedom kring det valda temat, så att måltiden också bidrar till lärande för matgästerna.

Kul med nya smaker

Barnen och eleverna tycker det är kul och spännande att testa nya smaker. Våra kockar och övrig måltidspersonal är väldigt positiva till att en vecka per termin bjuda matgästerna på nya rätter och tilltugg, säger Pernilla Sjöberg, måltidsutvecklare.

Godast på Violens förskola i Eslöv denna vecka, tycker barnen, har hittills varit spenatlasagnette och kycklinggratäng med soltorkad tomat och parmesan. Eftersom fredagens maträtt är pizza kan dock detta komma att ändras. Pizza är väldigt populärt i både förskola och skola.

Frida Nilsson, kock, lägger sista handen vid dagens måltid till de 100 barnen och 20 vuxna.

– Idag torsdag blir det italiensk soppa med korv och makaroner, eller italiensk svampsoppa. Vi bjuder också på nybakt focaccia, grönsaksstavar, pesto och olivröra för dem som vill smaka på det, berättar Frida Nilsson, kock på Violens förskola, och tillägger:

– Vi har också ett extra smakbord där vi under veckan bjudit på brödsorterna grissini och bruschetta, parmesan och olivolja. Även föräldrarna är så positiva till allt vi gör här i köket. Det är inte konstigt att jag trivs så otroligt bra på jobbet, säger hon med ett stort leende.

Frida Nilsson, kock på Violens förskola, Pernilla Sjöberg kommunens måltidsutvecklare, och Martina Bergman, assistent, framför det italienska smakbordet med nya smaker varje dag.

Italienska favoriter

Även på Carl Engströmgymnasiets restaurang Calles Bistro är det temavecka. Calles Bistro följer dock inte förskolornas och grundskolornas menyer.

Köksmästare Isa, andra från höger, med kockarna Henrik och Yadi och måltidsbiträde Adama, som bakat dagens populära focaccia, serverar varje dag cirka 650 portioner.

Den italienska veckans favoriter har varit spenatlasagne och kycklinglasagne.

– Det som vi kallar tredje linjen, det vill säga där eleverna själva får bygga sin egen maträtt, är alltid väldigt populär. Veckans ”bygg din egen pastasallad” med italienska smaker var en riktig hit. Våra elever är så glada och tacksamma. De berömmer maten och säger också när de inte tycker att något var så gott. Jag har verkligen ett helt fantastiskt jobb, berättar Isa Brandin, skolans köksmästare.

I Calles Bistro finns en hylla med alla utmärkelser som Calles Bistro och skolans restaurangutbildning har fått genom åren.

Följ gärna måltidsavdelningen på Instagram och ta del av allt det fina måltidsarbete som görs för barn och elever i Eslövs kommun  Måltidsfokus i Eslöv (@maltidsfokus_i_eslov) • Foton och videor på Instagram

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window