Ida är nominerad till Årets Skolkock i Sverige

Sveriges kanske bästa skolkock finns i Eslöv. Norrevångskolans köksmästare Ida Fransson är en av tre skolkockar som nominerats till den prestigefyllda utmärkelsen Årets Skolkock i Sverige 2025.

Vinnaren utses vid Sveriges offentliga måltiders stora gala i Växjö den 28 oktober.

Ida Fransson kan bli Årets Skolkock i hela Sverige 2025.
Ida Fransson kan bli Årets Skolkock i hela Sverige 2025.

– Det är en stor, stor ära och ett erkännande åt hela vårt team här i Norrevångskolans kök. Jag är faktiskt lite chockad av nomineringen, fast mest glad och taggad så klart. Att få representera Eslöv på tävlingen är ju skithäftig och sjukt spännande, säger Ida Fransson.

Nuggets på åkerbönor

Nuggets på åkerbönor med pommes och chillidip är en av barnens favoriträtter.
Nuggets med pommes och chillidip.

Hon och de två andra nominerade skolkockarna – från Vellinge respektive Nacka – har valts ut till finalen efter att ha skickat in recept till sina tävlingsrätter. En jury har bedömt kockarnas förmåga att skapa spännande recept som passar att servera till barn och ungdomar.

Ida tävlar med nuggets gjorda på åkerbönor som serveras med pommes och chillidip.

Barnen älskar maten

– Jag valde det receptet för att barnen här i skolar älskar våra nuggets. Dessutom är de klimatsmarta, vegetariska och ekologiska. Alla ingredienser kan odlas här i vårt närområde, säger Ida Fransson.

Hon berättar att det inte är det enklast receptet, men det är värt all möda eftersom barnen gillar det.

– Det är mycket jobb att rulla alla nuggets och fritera dem. Det gäller att vi här i köket ligger i när vi har bönnuggets på menyn. Fast det är aldrig något problem. Vi jobbar fantastiskt bra tillsamman och har samma syn på vad vi vill åstadkomma, berättar Ida.

Alla i Norrvångskolans kök är stolta över nomineringen. Ida Fransson i mitten, Karolina Röstling till vänster och Emma Olsson till höger.
Alla i Norrvångskolans kök är stolta över nomineringen. Ida Fransson i mitten, Karolina Röstling till vänster och Emma Olsson till höger.

Tre nominerade skolkockar

Förutom Ida Fransson jobbar två kockar och tre måltidsbiträden i Norrevångskolans kök. De tillagar 1 100 portioner varje dag. 850 portioner till Norrevång och dessutom levererar de mat till ytterligare två skolor och två förskolor.

Tävlingen äger rum den 28 oktober i Växjö. Då ska Ida Fransson och hennes två medtävlare laga sina rätter inför juryn som sedan provsmakar och utser vinnaren.

Priset till Sveriges bästa Skolkock delas ut vid en stor gala dagen efter.

– Det känns roligt och väldigt nervöst!

Recept nuggets på åkerböna:

165 gram ugnsrostad blomkål

165 gram ugnsrostad palsternacka

135 gram kokt hirs

165 gram kokt åkerböna

55 gram strimlad potatis

1,6 centiliter potatismjöl

20 gram ströbröd eller polenta

Salt och peppar

Rapsolja till fritering

Gör så här:

  1. Lägg åkerbönorna i blöt över natten
  2. Koka bönorna mjuka
  3. Koka hirs (1 dl torr hirs ger 3 dl kokt)
  4. Rosta palsternacka och blomkål
  5. Riv potatisen
  6. Mixa bönor, hirs, palsternacka och blomkål
  7. Blanda samtliga ingredienser
  8. Forma till små nuggets och vänd i panering. Kan med fördel frysas eller göras dagen innan.
  1. Fritera bollarna gyllene i olja eller stek dem.

Servera med pommes, ris, potatis eller i pitabröd.

Ät och njut!

Läs mer om Sverige offentliga måltider