Högstadieelever får prova på yrken inom vården

Hur lyfter man en äldre person som har svårt att komma upp ur sängen? Och hur är det att röra sig med rullstol i stadsmiljö? Fram till på fredag får åttondeklassarna i Eslövs kommun prova på hur det är att jobba inom vården.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

På mötesplats Karidal har Eslövs kommuns vård- och omsorgspersonal förberett sex stationer med olika arbetsuppgifter som dagligen utförs på våra boenden.

Under hela veckan välkomnar personalen kommunens åttondeklassare för att visa dem bredden på yrken inom vården.

Väcka intresse

Först ut var eleverna från Norrevångsskolan, och näst på tur Vasavångsskolan, Ölyckeskolan och Ekenässkolan.

– Vi vill att eleverna ska få en känsla för hur det är att jobba inom vården. Det ska inte vara någon fördjupning utan en stund där de får testa, känna och ha kul, säger Daniel Nilsson, representant från Vård- och omsorgscollege som arbetar med utbildning och kompetensförsörjning.

Daniel Nilsson är huvudskyddsombud för Kommunal och representant från Vård- och omsorgscolleget Eslöv, Höör och Hörby.
Eleverna fick prova på att köra varandra i rullstol över hinder.

Engagerade elever

Varje elevgrupp stannar sju minuter vid varje station. Eleverna får bland annat testa på att köra varandra i rullstol och uppleva hur det är att röra sig i stadsmiljö.

De modigaste eleverna får även testa att ligga på en säng och lyftas ur den med hjälp av en lift.

– Det är ändå många som vill testa, säger undersköterskan Annelie Åhman som håller i stationen tillsammans med sin kollega Vahide Osmanaj.

Undersköterskorna Annelie Åhman och Vahide Osmanaj från äldreboendet Trollsjögården visar hur man använder en lift.

Bebissimulator

Vid en station blir eleverna introducerade till Melin, kommunens bebissimulator.

Melin är en mekanisk docka som är programmerad för att imitera bebisars beteenden. Om den är hungrig eller inte tas hand om på rätt sätt så skriker den.

Dockan finns att låna ut till personer med funktionsnedsättning som vill testa på hur det känns att vara förälder eller syskon.

Många elever ville ta hand om bebissimulatorn Melin.

Många elever vill ha Melin i famnen, men för vissa är det inte helt enkelt att veta hur man ska göra.

– Du måste hålla i huvudet med din arm, annars kan bebisen skadas, säger en av eleverna till sin klasskamrat.

”Älskar det”

Målet med dagen är att fler ska söka sig till jobb inom vården.

På Karidal finns därför även elever från Carl Engströmgymnasiets vård- och omsorgsprogram för att dela med sig av sin erfarenhet och svara på åttondeklassarnas frågor.

– Jag hoppas att några av högstadieeleverna som är här idag ska bli intresserade för yrken inom vården, säger en av gymnasieeleverna och fortsätter:

– Jag går själv sista året på programmet och älskar det. Det känns bra att jobba med att ta hand om personer som behöver det.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window