Här är årets vinnare av priser och stipendier inom kultur och idrott

Grattis till årets vinnare av priser och stipendier inom kultur och idrott i Eslövs kommun. De nio pristagarna har under året varit betydelsefulla för kulturen, föreningslivet eller fritiden i kommunen. Vinnarna hyllas och får sina priser i samband med den festliga Prisgalan i Medborgarhuset den 13 februari.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Konferencier Josefin Johansson intervjuar pristagare under Prisgalan 2019.
Konferencier Josefin Johansson intervjuar pristagare under Prisgalan 2019.

Det är kultur- och fritidsnämnden som utser vinnarna bland de kandidater som nomineras av medborgarna.

– I år är det stor spridning bland vinnarna både vad gäller vilket område de verkar inom och deras åldrar. Att det är många unga bland pristagarna och stipendiaterna känns väldigt positivt inför framtiden. Det visar att Eslövs föreningsliv växer, och på engagemang hos kommunens unga, säger Stefan Persson, förvaltningschef för Kultur och Fritid.

Priserna delas ut och vinnarna hyllas under Prisgalan på Medborgarhuset torsdagen den 13 februari. Då blir det dessutom underhållning av Eslövs kulturskolas konstelever, och av Mathias Landæus Trio i samarbete med Frida Hyvönen. Biljetterna släpps den 10 januari på nortic.se.

Här är alla vinnarna och motiveringarna:

Kulturpriset: Oline Stig, författare

Oline Stig tilldelas kulturpriset för sitt bidrag till den svenska novellkonsten. Hon har sedan 1999 gett ut flera novellsamlingar, en roman och dramatik. Hon är flerfaldigt tilldelad prestigefyllda litteraturpriser. Hon har gjort författarbesök i Eslöv och är ordförande i den regionalt viktiga litterära mötesplatsen Litteraturhus Lund. Oline Stig är alltid tillmötesgående, och generös med sin kunskap, erfarenhet och skarpa blick för samhället, människorna och kulturen som samhällspelare.

Idrottspriset: Ludvig Åberg, golf

Ludvig Åberg tilldelas idrottspriset för sina stora framgångar inom golfen i både Europa och världen. Han var med och tog guld i lag-EM, vilket var det första svenska herrguldet på 58 år. Detta i konkurrens med flera av golfens stora nationer. Ludvig är bästa svenska amatörspelare för herrar – 41:a plats på världsrankingen – och har tagit fina placeringar i världens två största amatörtävlingar.

Ungdomsledarpris: Sven-Otto Jönsson, orientering

Sven-Otto Jönsson tilldelas ungdomsledarpriset för sitt stora ideella arbete med barn och unga inom orienteringssporten i Eslövs Friluftsklubb. Sven-Otto har starkt bidragit till att ungdomsverksamheten i föreningen fördubblats de senaste åren. Utöver detta har han genomfört skolorienteringar med runt 800 starter varje år, vilket inte bara varit ett viktigt bidrag till skolidrotten, utan också ökat intresset för sporten på ett bredare plan.

Årets eldsjäl: Emma Nilsson, fotboll

Emma Nilsson tilldelas priset Årets eldsjäl för sitt brinnande engagemang i Harlösa IF. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit spela en viktig roll i föreningen, där hon bland annat varit ungdomstränare, ungdomsdomare, spelare i damlaget, representant för föreningens damsektion i olika sammanhang och ansvarig för många kringaktiviteter. I en tid då ungas engagemang i föreningslivet minskar är Emma en sann förebild.

Ungdomspriset: Therese Nilsson, rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Therese Nilsson tilldelas ungdomspriset för att hon både i och utanför Eslöv sprider sitt stora engagemang för allas lika rätt i samhället. Trots att hon bara är 24 år har hon hunnit vara ordförande i handikappföreningen FUB Mellanskåne i två år, och är också invald i FUB Riks styrelse. Therese kämpar för att personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter som andra. Hon är en verklig ambassadör för Eslöv.

Kulturstipendiet: Mia Nilsson, guldsmed

Mia Nilsson tilldelas kulturstipendiet för sin potential och ambition inom guldsmedsyrket. Med sina 27 år är hon kommunens yngsta guldsmed med avlagt gesällbrev. Hon har samordnat och genomfört utställningar med andra konstnärer, och förbereder nu sitt deltagande i nästa års konstrunda. Mia har höga ambitioner om att utveckla sitt hantverk och företagande, genom att sälja sina handgjorda smycken både i sin Eslövsverkstad och i en webbshop.

Idrottsstipendiet: Julia Wilhelmsson, bågskytte

Julia Wilhelmsson tilldelas idrottsstipendiet för sitt målinriktade arbete och stora framgångar inom bågskytte. Under kort tid har hon tagit många mästerskapsmedaljer, både svenska och nordiska, och hon satsar på att delta i ännu större sammanhang framöver. Trots ett fokus på att utveckla sin egen talang är hon också en förebild för yngre skyttar och en positiv kraft som sprider glädje och entusiasm till både medtävlande och klubbkamrater inom Stockamöllans IF.

Jämställdhetspriset: Eslövsmusiken, musikkår

Eslövsmusiken tilldelas Jämställdhetspriset för att de, genom ett öppet och inkluderande arbetssätt och bemötande, lyckats få en musikkår med en nästan jämn könsfördelning. Detta inom ett område med en stark historisk tradition av manlig överrepresentation. I ett område med få kvinnliga kompositörer arbetar Eslövsmusiken också aktivt för att öka andelen kvinnliga upphovspersoner i sin repertoar, och letar ständigt efter både ny och gammal musik gjord av kvinnor.

Hederspriset: Truls Möregårdh och Filippa Bergand, bordtennis

Truls Möregårdh och Filippa Bergand tilldelas Hederspriset för sina fantastiska insatser och framgångar inom bordtennisen. Både Truls och Filippa blev i år svenska mästare. De har etablerat sig i det svenska landslaget och har varit tongivande i elitseriespelet. De är en stolthet för sin klubb EAI Bordtennis och för hela Eslöv.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window