Hammarlunda Mölleförening tilldelas Eslövs kommuns byggnadsvårdspris 2022. – Vi är stolta och glada att belönas med byggnadsvårdpriset för vårt engagemang och arbete, säger Bengt-Åke Andersson, ordförande i Hammarlunda Mölleförening.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Till glädje för förbipasserande, besökare och boende har ett historiskt inslag i det skånska landskapet skänkts fortlevnad.
Sedan möllan 1998 skänktes till Hammarlunda Mölleförening i syfte att bevara den har föreningen genom engagemang, utåtriktad verksamhet och ideellt arbete, rustat och hållit möllan i stånd för framtiden.
För detta tilldelas Hammarlunda Mölleförening Eslövs kommuns byggnadsvårdspris 2022.
Föreningens medlemmar har under åren lagt ner många tusen timmars arbete för att rusta upp och bevara den gamla väderkvarnen i Hammarlunda. Kvarnen är 150 år gammal och föreningens mål är att främja kulturvården genom att äga, förvalta, och bevara möllan så att den kan hållas öppen för allmänheten och visa hur det förr i tiden gick till i en mölla.
– Glädjande nog är det mycket populärt att komma hit och besöka möllan och att delta i våra olika evenemang. Vi arrangerar bland annat julmarknad, våffeldag och en del musikarrangemang som lockar många intresserade, säger Bengt-Åke Andersson.
Imponerande och glädjande
Eslövs kommuns byggnadsvårdpris delades den 5 oktober ut av kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S), kommundirektör Eva Hallberg, planchef Mikael Vallberg och planarkitekt Torsten Helander.
– Möllan har stått här i 150 år och det är imponerande och glädjande att den är så välbevarad. Det är tack vare det enorma arbete som mölleföreningens medlemmar lägger ner. Föreningen är väl värd den här fina utmärkelsen, säger Johan Andersson.
Förutom diplom och blommor fick Hammarlunda Mölleförening vid prisutdelningen ta emot en plakett som kan placeras på möllans utsida.
Byn med möllan
Även Mikael Vallberg framhöll väderkvarnens stora betydelse för Hammarlunda.
– Kvarnen är en viktig del av och påminner än idag om byns historia. Väderkvarnar är speciella och vackra. De ska ju fånga vinden så de är placerade på höjder och syns på långt håll. Hammarlunda är än idag byn med möllan, säger Mikael Vallberg.
Han tackade föreningens medlemmar för deras goda arbete.
– Ni vårdar och tar hand om möllan. Det berättar också något om er som bor här och den omsorg och värme som finns i byn.
Mycket fint pris
Hammarlunda Mölleförening bildades år 1998, då föreningen fick möllan som gåva av familjen Ugander som under många år ägt och vårdat den.
Eslövs kommuns byggnadsvårdspris delas ut varje år sedan 2014 för är att synliggöra och uppmuntra god arkitektur. Priset ska uppmärksamma insatser inom byggnadsvård i Eslövs kommun.
– Det är ett mycket fint pris. Det är medborgarna som nominerar kandidater och vi tittar noga på alla förslag och åker även runt och besöker en del innan pristagaren utses, berättar Mikael Vallberg.
Kort historik om Hammarlunda Mölla
- Hammarlunda Mölla är en väderkvarn av holländsk typ. Den är byggd på 1870-talets första hälft och ligger utmed väg 104 mitt i Hammarlunda by.
- Kvarnverksamheten upphörde 1940. Därefter stod möllan och förföll till 1958 då Sten och Greta Ugander köpte och rustade upp den.
- 1965 försågs möllan med nya vingar.
- 1998 skänktes möllan till den nybildade Hammarlunda Mölleförening. Föreningen har sedan rustat upp möllan.
Byggnadsvårdspriset och tidigare pristagare