Grattis till årets pristagare inom kultur, idrott och miljö!

På prisgalan hyllas traditionsenligt människor som under året gjort betydelsefulla insatser för kulturen, föreningslivet, fritiden och miljön i Eslövs kommun. Under galakvällen i Medborgarhuset den 28 april delades priser ut i kategorierna årets idrottare, årets ungdomsledare, årets eldsjäl, årets kulturpris, årets kulturtalang och årets idrottstalang. Dessutom delades miljöpriset och ett hederspris ut.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Det är oerhört roligt att få hylla våra fantastiska pristagare under så här festliga former, säger Marcus Kulle, förvaltningschef för Kultur och Fritid.

Prisutdelning och underhållning

Vinnarna hyllades och priserna delades ut av Christine Melinder, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Kire Gelevski, förste vice ordförande.

Kvällens konferencier var Emil Ahlqvist, till vardags verksamhetschef på Medborgarhuset och en flitig revyskådespelare. Kvällen till ära framförde han ett nummer som han själv skrivit till just prisgalan.

Mellan prisutdelningarna underhöll bandet Apagaget med irländska och svenska låtar.

Alla kan nominera kandidater

Alla medborgare kan nominera kandidater till priserna och stipendierna inom kultur och idrott. Vinnarna utses sedan av kultur- och fritidsnämnden.

Medborgarna nominerar även kandidater till miljöpriset som varje år delas ut gemensamt av Eslövs kommun, Skånska Dagbladet och Kraftringen. Privatpersoner, företag, organisationer och föreningar kan nomineras.

Alla vinnare och juryns motiveringar

Idrottsstipendiet – Elissa Mehmet, bowling

Elissa Mehmet är ett av våra stora löften i bowling och har trots sina unga år redan etablerat sig i Sveriges elit inom bowling. Utöver nationella framgångar tävlar hon också internationellt. Under 2023 har Elissa dessutom hunnit med att vinna hela fem medaljer på junior-EM i Österrike. Elissa är med sin sportsliga ambition och goda resultat en fin förebild för alla ungdomar i föreningen BK Mix.

Kulturstipendiet – Vendela Sjökvist, cello

Vendela Sjökvist har under sina åtta år som elev i cello på kulturskolan i Eslöv visat att hon har en naturlig känsla för instrumentet och mycket bra gehör. Hon är med i skolans orkester och har varit solist vid många av deras konserter. Nyligen har hennes spel och driv lett till att hon antagits till Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm. Vendela har dessutom blivit antagen till Skånes ungdomssymfoniorkester, vilket innebär att hon kommer att få öva med professionella musiker och framföra en konsert på Malmö Live.

Ungdomsledarpriset – ledarna på Fridasro 4H-gård

Ledarna på Fridasro 4H jobbar medvetet och med stort engagemang för att barnen ska lära sig ta hand om djuren, naturen och varandra. Häri finns ett viktigt pedagogiskt inslag av ansvarstagande som får barnen att växa och utvecklas. Ledarna hittar på roliga aktiviteter, som övernattningar på loftet, käpphästtävlingar och tjejsnack och har alltid barnens intresse för ögonen.

Kulturpriset – ARTiE

Konstföreningen ARTiE verkar, med hjälp av konsthändelser och samtal, för att Eslövs kommun på sikt ska få en permanent konsthall. Föreningen arrangerar utställningar, filmvisningar och projekt och införskaffade förra året en konsthall på hjul. Artie bidrar till viktiga samtal om konst samtidigt som föreningen gör Eslövs konst- och kulturliv mer händelserikt och intressant.

Åtta av föreningens medlemmar tog emot priset Dan Jönsson, Johan Larsby, Sixten Borg, Annika Zetterström, Nille Leander, Bella J Tinghammar, Tom Pihl, Emil Ahlqvist.

Årets eldsjäl – Sven Larsson, Haga kvarn

Sedan 1972 har Sven Larsson varit engagerad i Stiftelsen Haga kvarn och är fortfarande högst aktiv. Han ser till kvarnen varje dag och bidrar till kvarnens fortlevnad genom underhåll och visningar. Hans kunskap om och förankring i kvarnen är ett värdefullt kulturarv som fungerar som en länk mellan dåtid, nutid och framtid.

Idrottspriset – Edvin Assarsson, friidrott

Edvin Assarsson har gjort sin klubb EAI Friidrott till ett känt namn i friidrottssverige. Edvin har framför allt dominerat i grenarna 60 och 110 meter häck. Han har tagit åtskilliga medaljer och fortsätter sin lovande karriär med en elitsatsning på friidrotten, i kombination med studier i USA. Edvin kunde inte vara på plats för att ta emot sitt pris, men skickade genom sin pappa en hälsning från Italien där han befinner sig på träningsläger.

Hederspriset delas av Granit Rushiti och Ludvig Åberg

Granit Rushiti vann 2022 en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Jag är Zlatan”. Den unga, talangfulla Eslövskillen blev helt utan skådespelarbakgrund rikskänd efter sin fina prestation på filmduken. Filmen tog också Granit till en ny tillvaro när en skada satte stopp för fotbollskarriären. Han är fortfarande rotad i Eslöv.

23-åriga Ludvig Åberg som spelar golf för Eslövs Golfklubb, rankades etta i världen bland amatörer i golf 2022. Hans talang har tagit honom ända till landslaget, där han är en fin representant för Eslöv. Just nu studerar Ludvig på college i USA parallellt med att han fortsätter utveckla sitt spel. Studierna var också anledningen till att Ludvig inte kunde ta emot sitt pris personligen. Ludvig skickade en hälsning till publiken och juryn, i vilken han avslöjade att han efter studierna satsar på en proffskarriär.

Miljöpriset – Nordic Sugar

Eslövs kommun, Skånska Dagbladet och Kraftringen delar årligen ut ett miljöpris. I år tilldelades Nordic Sugar Eslövs miljöpris för andra gången. Första gången var 2014. Företaget får årets miljöpris för sin nya ångledning mellan sockerfabriken och kraftvärmeverket i Örtofta, som innebär att Nordic Sugars naturgasbehov ersätts av fossilfritt producerad ånga. På så sätt har koldioxidutsläppen minskat med cirka 34 000 ton per år.

Fabrikschef Olof Dahlgren och Tina Persson från Nordic Sugar tog emot priset.

Redan nu kan du ansöka och nominera till nästa års priser och stipendier

Nordic Sugar får årets miljöpris för sin ångledning

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window