Gammalt och nytt möts när Ekenässkolan öppnar igen

Efter ett och ett halvt år är nu de 370 högstadieeleverna välkomna tillbaka till Ekenässkolan i Eslöv. Den över hundra år gamla skolan har fått en rejäl upprustning och en helt ny del har byggts till.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Den nya entrén har byggts ihop med den 100-åriga ursprungliga byggnaden.

Stora delar av personalen är lyrisk över ombyggnaden.

– Jag har jobbat här i 21 år och det har pratats om renovering så länge att jag inte trodde jag skulle få vara med om det. Nu tycker jag det har blivit fantastiskt fint, säger till exempel SYO-konsulten Marie Wikander.

Intresset är också stort från gamla elever och före detta personal som gärna tittar förbi.

− Vi har förstått att vi måste ordna någon slags öppet hus eller offentlig invigning så att alla nyfikna får komma hit och titta, säger rektorn Veronica Josefsson.

Väggarna pryds av Jonathan Josefssons färgglada mattor. Konstnären använder starka färger och mönster och rör sig fritt mellan textilkonst, illustration och graffiti.

Färgstark konst

Den nya tillbyggnaden ligger på baksidan av det gamla huset. Svart, fyrkantig med sedumtak smälter den ändå väl ihop med den drygt 100-åriga byggnaden.

Genom den nya utbyggnadens entrédörrar kommer man in på ett stort torg där de gamla ytterväggarna behållits. Här finns en blivande kiosk där man använt sig av träribbor som har fått en böljande form. Väggarna pryds av konstnären Jonathan Josefssons färgsprakande ullmattor som köpts in tack vare enprocentsregeln för konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader.

Eleverna flyttar in

Veronica Josefsson är rektorn på Ekenässkolan.

Helt färdig kommer skolan inte att vara när eleverna kommer tillbaka tisdagen den 9 november.

− Fram till jul kommer det att vara en del byggarbeten. Från början skulle vi få en sommar på oss att flytta in. Nu blev ombyggnaden försenad så vi fick istället en vecka. Personalen har jobbat till sent på kvällarna för att få allt på plats, berättar rektorn Veronica Josefsson.

Utemiljön är inte heller helt färdig, utan det kommer också efter hand.

Gammalt samsas med modernt

I den äldre delen har mycket av det gamla behållits, bland annat dörrarna. Fönstren går i samma stil som de gamla.

Det schackrutiga golvet är kvar i den gamla delen, men väggar och snickerier är nymålade och alla system är utbytta; el, värme, vvs och ventilation. Elevskåpen är också nya. Gröna och inbyggda för att förhindra skräp ovanpå skåpen.

− Vi har jobbat mycket med ljuddämpning. Det finns ljudabsorbenter i alla klassrummen, både i taken och på väggarna. Till och med bänkarna är ljuddämpande. Det är verkligen effektivt och skapar en helt annan ljudbild, berätta Veronica Josefsson..

I varje klassrum finns dessutom en höj- och sänkbar bänk för till exempel elever som har lite svårt att sitta still. Där kan de istället stå och arbeta.

Det gamla schackrutiga golvet finns kvar i korridorerna.

Stora skåp har fått nytt liv

Inför renoveringen gjordes omfattande sortering och utrensning av skolmaterial från mer än hundra års undervisning.
I källaren hittades till exempel flera stora gamla skåp som nu har fått komma fram i ljuset. De är gigantiska, så de får inte plats på så många ställen, men de tronar här och där i den ombyggda skolan.

Ekenässkolan byggdes 1910

Ekenässkolan har sitt ursprung i Eslövs enskilda elemäntärskola för gossar från 1885, men då på en annan plats. Skolbyggnaden är från 1910 och då bildades Högre samskolan i Eslöv där även flickor fick gå. 1966 kommunaliserades skolan och det var då den fick namnet Ekenässkolan.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window