Fria surfzoner i Eslöv tack vare EU-pengar

Tack vare kommunens Helena Månssons snabba avtryckarfinger kommer det inom kort att bli möjligt att surfa fritt på flera platser i Eslövs tätort.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Helena Månsson
Kommunens snabba digitaliseringsstrateg Helena Månsson.

Digitaliseringsstrateg Helena Månsson bevakade noga, tillsammans med över 10 000 kollegor i kommuner över hela Europa, när EU släppte pengar till utbyggnaden av fritt trådlöst internet för invånare och besökare på offentliga platser.
3 400 checkar värda 15 000 euro, ungefär 150 000 svenska kronor, vardera stod på spel.

Pengarna fördelades enligt principen först till kvarn.

– Det gällde att vara uppkopplad och trycka på knappen på hemsidan i exakt rätt ögonblick. Med min reaktionstid var jag tvåa av alla som tävlade om bidraget, berättar Helena Månsson.

Inom 60 sekunder var så gott som alla pengar tingade.

20 kommuner i Sverige hade möjlighet att få bidraget. I Skåne är det bara Eslöv som lyckades få del av EU-bidraget och i hela landet bara ytterligare någon enstaka kommun.

Bidraget har fått namnet WiFi4EU och är EU-kommissionen sätt att främja fri tillgång till trådlöst internet för invånare och besökare på platser som parker, torg och offentliga byggnader.

– Att Eslövs invånare och besökare kan surfa fritt stärker ytterligare vår attraktionskraft och är även en demokratifråga. Det är alltid roligt och utvecklande att vara med i sådana här projekt, säger Eslövs kommunalråd Johan Andersson.

Surfzon inom 18 månader

WiFi4EU-pengarna ska täcka kostnaderna för utrustning och installation av surfpunkterna. Kommunen förbinder sig att i minst tre år stå för det internetabonnemang och underhåll som krävs för att erbjuda gratis wifi-uppkoppling av hög kvalitet.

– Nu startar vi vårt interna arbete för att bestämma vilken eller vilka platser som ska anslutas till wifi utifrån de förutsättningar och krav som är kopplade till bidraget. Vi har 18 månader på oss att få igång de trådlösa surfzonerna, säger Helena Månsson.

Här är vinnarna i WiFi4EU

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window