Eslövsutbildning lockar elever från andra kommuner

Vård- och omsorgsprogrammet på Carl Engströmsgymnasiet lockar elever från hela Skåne. I princip alla elever kommer från andra kommuner än Eslöv för att gå lärlingsutbildningen som nästan garanterat leder till jobb.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Jag har släktingar och vänner som gått på skolan som rekommenderade den, därför valde jag Carl Engströmgymnasiet, säger en av eleverna som är bosatt i Hörby.

Den som åker längst bor i Helsingborg men har inget emot att pendla för att komma till skolan. De flesta bor i grannkommunerna och har lockats till Eslöv av lite olika anledningar, men alla är överens om att de trivs bra på skolan.

Vård- och omsorgsutbildningen på Carl Engströmgymnasiet lockar elever från hela Skåne.
Vård- och omsorgsutbildningen på Carl Engströmgymnasiet lockar elever från hela Skåne.

Lärlingsprogram som leder till jobb

Vård- och omsorgsprogrammet på Carl Engströmgymnasiet är en lärlingsutbildning vilket innebär att halva studietiden är arbetsplatsförlagd. Det ger goda möjligheter till både sommarjobb och extraarbete under terminerna.

Efter avslutad utbildning finns det stora möjligheter att få ett arbete, eller att plugga vidare. Många av dem som tagit studenten väljer att jobba ett tag för att eventuellt läsa vidare efter några år. Flera läser då vidare till sjuksköterska.

Avtal med kommuner om praktikplatser

Programmet tillhör vård- och omsorgscollege vilket fungerar som ett slags samverkansaktör mellan arbetsgivare, fackförbund och skolor. Tanken är bland annat att se till så att utbildningarna motsvarar arbetsgivarnas behov och att elever får praktikplatser.

– Vi har avtal med flera olika kommuner för att våra elever ska få bra praktikplatser, säger Erika Hansson, vårdlärare på skolan.

Får testa olika inriktningar

Under den treåriga utbildningen får eleverna bland annat testa på hur det är att jobba på vårdboende, inom LSS, hemsjukvård och akutsjukvård.

– Vi hade gärna haft mer psykiatri i utbildningen, men där vill man helst inte ta emot praktikanter under 20 år, säger Erika Hansson.

God mat en viktig ingrediens

Eleverna är nöjda med att vara ute i verkligheten och lära känna olika verksamheter. Men det tycker också väldigt mycket om sin skola.

– Det är en fräsch skola med god mat, säger de.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window