Eslövs förskolor går jorden runt

Under våren ska personalen på Eslövs kommuns förskolor vandra jorden runt. Det är Sallerups förskoleområde som utmanar de övriga förskolorna i kommunen. 300 medarbetare deltar i utmaningen. Målet är att de tillsammans ska gå 2 800 mil – vilket motsvarar en rutt som tar dem runt jordklotet, dock inte längs ekvatorn som skulle innebära 4 000 mil.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Under våren är målet att alla kommunens förskoleområden ska gå motsvarande en rutt runt hela jordklotet.

Personalen som deltar har stegräknare som noterar hur långt de går. Varje vecka samlar respektive förskola ihop sina steg och rapporterar till initiativtagaren Therese Jungman på Sockertoppens förskola i Örtofta.

Hon sammanställer allas steg och markerar hur långt de tillsammans kommit på sin vandring runt jordklotet.

Alla förskoleområden deltar

Therese Jungman har tagit initiativ till vårens vandringsprojekt.

Emellanåt när de når en milstolpe kan det bli olika överraskningar – till exempel när ett förskoleområde gått lika långt som motsvarar en promenad till Moskva, Novosibirsk eller San Francisco.

– Det är extra viktigt nu i corona-tider att vi får något positivt i tillvaron och att vi tänker på att röra oss. Jag vet hur viktigt det är med träning och kost, men även hur lite många människor rör på sig. Mår vi pedagoger bra så gör vi också ett bra jobb med barnen, säger Therese Jungman som är förskolepedagog och har ett förflutet som elithandbollsspelare på landslagsnivå.

Intresset och engagemanget är stort. Alla tio förskoleområden i kommunen samt Barn och Utbildnings förvaltningsadministration, deltar i vandringen.

Fokus på tillväxt och hållbar utveckling

Det är inte första gången som Therese Jungman hittar på roliga aktiviteter som inspirerar personal och barn på förskolorna att röra på sig.
Inspiration har hon själv hämtat i bland annat Eslövs kommuns handlingsprogram för 2019-2022. Där är ett av perspektiven att fokusera på tillväxt och hållbar utveckling med särskilt fokus på den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarheten.

– Jag började fundera kring den sociala hållbarheten. På hur jag kan få mina kollegor att investera tid i sig själva och samtidigt skapa gemenskap, säger Therese Jungman.

Hon skapade ett aktivitets-bingo med olika aktiviteter som till exempel att gå i 60 minuter. Samtidigt drog hon igång en hälsogrupp i sitt förskoleområde. Gruppen fokuserar på barnens fysiska hälsa, hur barnen kan utmanas både i det motoriska och när det gäller kondition. Gruppen har bland annat gjort aktivitetslådor till förskolorna så att det är enkelt att till exempel sätta upp en hinderbana.

Gick till Paris och tillbaka

Therese startade även ett första vandringsprojekt då personalen tillsammans gick en sträcka som motsvarar från Eslöv till Paris tur och retur.

– Jag gjorde en rutt med olika stopp på vägen där det första arbetslaget som hade gått till Paris och tillbaka vann. Det hände lite roligheter under vägen och vi avslutade med en fransk afton där vi åt fransk mat och hade trevligt tillsammans, berättar Therese.

Rutten runt jorden

Nu ska alltså personalen i respektive förskoleområde gå cirka 2 800 mil längs rutten nedan. Planen är de ska gå i mål hemma i Eslöv i maj.

 • Eslöv–Helsingfors 1 049 km
 • Helsingfors–Moskva 1 093 km
 • Moskva–Ufa 1 165 km
 • Ufa–Novosibirsk 1 532 km
 • Novosibirsk–Peking 3 158 km
 • Peking–Tokyo 2 093 km
 • Tokyo–San Francisco 8 273 km
 • San Francisco–Ottawa 3 921 km
 • Ottawa–Dublin 4 903 km
 • Dublin–Hamburg 1 196 km
 • Hamburg–Eslöv 332 km

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window