Eslöv sexa i svenska Ekomatsligan

Mer än hälften av all mat som Eslövs kommun köper in är ekologisk, närmare bestämt 57 procent. Det betyder att Eslöv är sjätte bäst i Sverige.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Birgitta Birgitta Mårtensson-Asterland, måltidschef på Eslövs kommun
Birgitta Mårtensson-Asterland, måltidschef på Eslövs kommun.

Varje år rankas Sveriges alla kommuner utifrån hur mycket ekologisk mat som köps in och serveras på exempelvis förskolor, skolor och äldreboende. Den som köper in störst andel ekologiskt vinner den så kallade Ekomatsligan.

57 procent ekologisk mat

Under 2018 köpte Eslövs kommun in 57 procent ekologisk mat, vilket innebär en eftertraktad sjätteplats i ligan. På bara tre år har Eslövs kommun ökat andelen ekologisk mat från 40 till dagens 57 procent.

Ekomatsligan tas fram av Ekomatcentrum som är en ideell förening med syfte att öka kunskapen kring matproduktion, men även hållbarhet i ett större perspektiv.

Representanter för Eslövs kommun var på plats när Ekomatsligan presenterades den 22 maj på Rörstrands slott i Stockholm.

Satsningen fortsätter

Målet för Eslövs kommun är att 60 procent av alla mat som köps in ska vara ekologisk. Även om kommunen inte nått hela vägen så fortsätter arbetet.

– Jag tror att bästa sättet är att öka successivt, låta det ta tid, så att man har koll på sina kostnader och att inte göra det till en stor fråga. Vi har bytt ut lite i taget och det har gett effekt. Det är viktigt att vara konsekvent. Man får inte vackla, säger Birgitta Mårtensson-Asterland, måltidschef på Eslövs kommun.

Bäst i Sverige på att köpa in ekologisk mat är Lunds kommun som köpte in hela 82 procent ekomat under 2018.

Läs mer om Ekomatsligan

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window