Eslöv har Sveriges bästa kommunwebb

Eslövs webbplats är bäst i hela landet. Det är resultatet när medieföretaget IDG utser landets bästa webbplatser i olika kategorier. Fem kommuner nominerades i kategorin: De bästa kommunerna på nätet. Vann gjorde eslöv.se i konkurrens med fyra andra finalister: Stockholms Stad, Göteborgs Stad, Helsingborgs Stad och Huddinge kommun.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Se filmen ovan om hur glada vi är!

Kommundirektör Eva Hallberg är mycket glad över utmärkelsen.

– Vi har en webbplats som utgår ifrån medborgarna. Innehållet är tillgängligt och lätt att hitta i och har en väl fungerande sökfunktion. Dessutom lyckas vi i vår strävan att skapa delaktighet, transparens och möjlighet till insyn. Det är vi stolta över och det ska vi fortsätta att jobba med, säger Eva Hallberg.

”Känns helt fantastiskt!”

Eslövs kommun lyckas hävda sig trots att de större kommunerna ofta har betydligt större resurser.

– Det känns helt fantastiskt! Det är ju ingen dålig konkurrens om titeln, så vi är enormt stolta. I Eslövs kommun har vi bara en medarbetare som jobbar heltid med sajten. Men vi är många som dagligen bidrar till att utveckla kommunens webbplats efter vad kommuninvånarna efterfrågar, säger kommunikationschef Marie Carlberg.

Så här låter juryns motivering till att Eslöv kommun vinner titeln Bästa kommunen på nätet:

Eslövs kommun är årets bästa kommunsajt, mycket tack vare den tydlighet man uppvisar i såväl sin navigering som kommunikation kring allt från pandemi till vägarbeten. Man jobbar aktivt med innehållet och bjuder in till dialog rörande utvecklingen i kommunen. Lägg därtill att man bygger på en öppen källkodsplattform och lyckas, trots kommunens ringa storlek jämfört med andra, sticka ut med sitt arbete gör att det känns extra kul att ge Eslövs kommun detta pris.

– Vi har ett lyckat koncept som gör att vi både lyckas skapa en lättillgänglig struktur och teknisk lösning. Vi jobbar också mycket medvetet med webbens innehåll, säger kommunikationsstrateg Henrik Pässler, projektledare och ansvarig för den tekniska utvecklingen av webbplatsen.

Utgår alltid från medborgaren

Till exempel jobbas det dagligen med att lyfta fram det som är aktuellt och rensa bort gammal information.

Det uttalade målet är att alltid utgå ifrån vad medborgarna vill och behöver veta, mindre vad kommunen som organisation vill berätta.

– Vi försöker använda ett språk som är lätt för våra medborgare att ta till sig, säger Marie Carlberg.

En annan framgångsfaktor är att våga berätta även om mindre positiva händelser.

– Det skapar trovärdighet att skriva nyheter även när vi hamnar längre ner i en ranking, får kritik av något slag eller kanske misslyckats på något område.

Öppen källkod och samarbeten

Den nuvarande kommunsajten lanserades 2018 och kommer inom kort att få ett modernare och ännu tillgängligare utseende och struktur för bättre anpassning till alla mobilsurfare.

Eslövs kommun samarbetar med flera andra skånska kommuner vars hemsidor alla är skapade i plattformen Municipio som är byggd i open source-verktyget WordPress.

– Framför allt samarbetar vi med Helsingborgs stad som står bakom Municipio och som gett oss hela den tekniska plattformen vi byggt vidare på. Bra nätverk och samarbeten med andra kommuner är oerhört värdefullt. När någon utvecklar något nytt i plattformen kan alla andra ta del av utvecklingen, säger Henrik Pässler.

– Vi hjälps helt enkelt åt att göra det bästa för våra medborgare till lägsta möjliga kostnad.

Topp100 2020: Här är de 5 bästa kommunerna på nätet 

Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster 

Läs mer om plattformen Municipio

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window