Eslöv deltar i forskning för digitalt stöd till personer med demens

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Som enda kommun i Sverige deltar Eslöv i ett europeiskt samverkansprojekt kring digitalt stöd till personer med demenssjukdom. Projektet Dem@entoring är ett samarbete med Lunds Universitet. Även EU-länderna Danmark, Grekland, Italien och Polen ingår i Dem@entoring.

Syftet med projektet, som leds av medicinska fakulteten, institutionen för hälsovetenskap på Lunds Universitet, är att utveckla och testa ett evidensbaserat, digitalt mentorprogram, e-mentorer, för stöd till personer med demenssjukdom och deras informella och formella vårdgivare.

Karin Ljung-Åkesson, demenssjuksköterska i Eslövs kommun
Karin Ljung-Åkesson är demenssjuksköterska i Eslövs kommun.

– Eslöv satsar rejält på utveckling av demensvården med utbildningar, bredare organisation inom demensvården och nu senast genom att delta i det här projektet, säger Karin Ljung Åkesson, demenssjuksköterska i Eslövs kommun.

Forskning ger hopp

Inom demenssjukvården i Eslöv finns sedan en lång tid tillbaka ett samarbete med Lunds universitet och ett välfungerande kontaktnät med forskare inom demensområdet.

När frågan om deltagande i projektet kom var det därför enkelt för Eslöv att tacka ja.

– Jag arbetar mycket praktiskt med demensfrågor och ser forskningen som ett hopp om framtidens vård. Förhoppningen med projektet är att demensfrågorna synliggörs ännu mer i samhället, säger Karin Ljung Åkesson.

Fokusgrupperna intervjuas

Connie Lethin och Agneta Malmgren Fänge, från Lunds Universitet, är ansvariga forskare för projektet i Sverige.
Connie Lethin och Agneta Malmgren Fänge, från Lunds Universitet, är ansvariga forskare för projektet i Sverige.

Intervjuer kommer att genomföras med fokusgrupper bestående av personer med demensdiagnos, anhöriga som vårdar personer med demens samt personal med erfarenhet av att arbeta med personer med demens.

Deltagarna i fokusgrupperna kommer att intervjuas och få svara på frågor kring sitt behov i vardagliga vårdsituationer.

Kunskapen som genereras i intervjuerna kommer att utgöra en del av underlaget för att specificera innehållet i utbildningsprogrammet för e-mentor.

Resultaten kommer att presenteras i rapporter och vetenskapliga artiklar. Projektet pågår till mars 2021.