Enklare att få energi- och klimatrådgivning via ny e-tjänst

Kommunens energi- och klimatrådgivare har bråda dagar. Många hör av sig för att få hjälp att spara energi och därmed pengar. För att kunna ge ännu bättre service finns nu en e-tjänst som ska underlätta för både medborgare och rådgivare.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Evelina Nordström och Lisa Karlsson är energi- och klimatrådgivare i kommunen.

– Det är väldigt många som är oroliga och mängden mejl och telefonsamtal har mer än tredubblats sedan förra året, säger Evelina Nordström som tillsammans med Lisa Karlsson är energi- och klimatrådgivare i kommunen.

Gör det lättare för medborgaren

Sedan energikrisen började har rådgivningen utökats och är nu en heltidstjänst delad på två personer, tidigare sköttes arbetet på halvtid av en person.

– Den nya e-tjänsten kommer att göra det lättare för medborgarna för de kan vara säkra på att alla frågor tas emot och att de besvaras i tur och ordning. Den kommer även göra att vi kan arbeta effektivare, vilket också gynnar dem som är i behov av råd, säger Evelina Nordström.

Råd och tips

Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten. Eslövs kommun har, likt många andra kommuner, ansökt om och blivit beviljad mer medel för att kunna hjälpa fler nu när fler hör av sig.

Många av dem som tar kontakt med energi- och klimatrådgivarna söker råd för att energieffektivisera sitt hem, men för vissa handlar det om tips på beteendeförändringar.

– Har man till exempel tilläggsisolerat och bytt värmesystem så är det inte så mycket mer att göra än att faktiskt försöka förbruka mindre energi för att få ner elräkningen, säger Evelina Nordström.

Roligt att hjälpa

Hon berättar även att det hänt att personer som hamnat i elskuld och riskerar att få elen avstängd ringt. Då kan rådgivarna hjälpa till med tips på hur man kan minska energiförbrukningen, men för ekonomisk rådgivning finns det budget- och skuldrådgivning i kommunen.

– Det är roligt när vi lyckas hjälpa till, men vi kan tyvärr inte lugna alla.

Vanligaste frågorna

En av de vanligaste frågorna som klimat- och energirådgivarna får är hur man som privatperson kan minska sin energiförbrukning.

– Vi brukar säga att man ska se över klimatskalet i huset innan man eventuellt byter värmesystem. Kan man få ner sin energianvändning genom exempelvis tilläggsisolering, är det inte säkert att man måste göra dyra investeringar i värmesystemet eller att man behöver ta i lika mycket vid ett byte, säger Evelina Nordström.

Den nya e-tjänsten till energi- och klimatrådgivning

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window