Elever från Källebergsskolan till riksfinal i Kockduellen

Tre elever från Källebergsskolan vann stadsfinalen i Kockduellen i Malmö i torsdags, den 17 januari. Den 7 februari tävlar de i riksfinalen i Stockholm mot nio andra lag från hela Sverige.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I år tävlar 5000 elever från 27 olika städer runt om i Sverige.

Final i Stockholm

När stadsfinalen avgjordes i Malmö förra veckan stod Lisa, Alicia och Ida som det vinnande laget. Från de 27 vinnande lagen i stadsfinalerna utses 10 finalister som sedan får tävla i riksfinalen i Stockholm, och i söndags kom beskedet att ett av dessa är laget från Källebergsskolan.

Tävlingen är för första gången öppen för hela Sverige

Malin Kuylenstierna, som är hem- och konsumentkunskapslärare på Källebergsskolan, har haft koll på Kockduellen när den gick i mellersta Sverige förra året.

– Jag gillade konceptet och pratade med min kollega Niklas Videsson om att vi måste haka på om den kommer till oss här i söder. Vi är ett perfekt team som gillar att utmana både oss själva och våra elever så det var självklart att vi skulle hänga med, säger Malin Kuylenstierna.

När det stod klart att hela Sverige kunde anmäla sig gick de ut till niorna och frågade om någon var intresserad. Det var helt frivilligt att anmäla sig. Lagen satte de ihop själva. De fick vara två eller tre per lag och de kunde även sätta ihop lag över klasserna, vilket det vinnande laget är ett lysande exempel på.

Vägen till riksfinal

Det var 11 lag som anmälde sig och deltog i första deltävlingen som hölls på skolan i Eslöv. En jury som bestod av en lärare från Värnhemsskolans restaurangprogram, en lärare från Bergagymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram samt en kökschef från Scandic-koncernen, bedömde lagen. Vinnarna i skoltävlingen var direktkvalificerade till Stadsfinalen. Från Källebergsskolan fick dessutom laget som blev tvåa följa med till Malmö och göra upp om chansen att kvala till Stockholm.

– Vi är grymt stolta över att ha så bra elever. Vi hade äran att ha både det vinnande laget och laget som kom på andra plats i stadsfinalen. Det laget bestod av två killar, Linus och Kalle, säger Malin.

En möjlighet att testa på yrket som kock

För eleverna som varit med och tävlat har det varit en spännande och lärorik upplevelse. De har fått lära sig att utveckla rätter och tänka mer utanför boxen. De har även fått se hur det är att jobba i ett riktigt kockkök.

– Såklart är det kul att vinna men det viktigaste för oss är att ha kul under tiden. Tävlingen ger eleverna möjlighet att utveckla sina matkunskaper och vi lärare får möjlighet att lyfta ämnet hem- och konsumentkunskap som inte får så mycket plats utåt i vanliga fall då det är ett väldigt litet ämne med få timmar tilldelat i kursplanen, säger Malin.

Kockduellen anordnas av Visita och är ett samarbete mellan Visita och skolorna för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window